НСО ще остане на подчинение на президента, заяви Цветанов

10556
 НСО ще остане на подчинение на президента, заяви Цветанов

Мога да заявя категорично, е че Националната служба охрана ще остане на подчинение на президента. Така тя ще бъде равноотдалечена и от законодателната, и от изпълнителната власт. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ и вносител на Закона за НСО Цветан Цветанов по време на заседанието на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, на което законът беше приет.

Цветанов поясни, че в Закона за НСО не е предвидено офицерите и сержантите от службата да имат полицейски правомощия. При задържане на лице, то незабавно трябва да бъде предадено на полицейските органи. Употребата на оръжие от своя страна е допустима само при абсолютна необходимост.

НСО представя новите автомобили, с които ще вози държавни мъже и жени

Националната служба "Охрана" ще представи на 29 декември новите луксозни "Ауди"-та за обслужване на министри, чуждестранни делегации ...

Според депутата от ГЕРБ, цялостният пакет от закони в сектор "Сигурност" е необходим, за да бъде запълнен правният вакуум, съществуващ в разузнаването и НСО от близо 25 години.

"Досега дейността на НСО се регламентираше от вътрешноведомствени нормативни актове, а не от специален закон", поясни Цветанов.

БСП Лява България ще се въздържи от подкрепа на Закона за НСО, обяви депутатът от БСП Лява България Атанас Мерджанов. Той подчерта, че левицата не вижда отговори на много въпроси, отправени от обществото и представители на сектор "Сигурност". "Тук става дума за политическо решение защо министър от правителството не дойде да защити този проект", попита народният представител.

Според Мерджанов през годините, когато НСО не е имала законова уредба, се е разраснала и е стигала до степен, която дразни обществото. "Този законопроект идва, за да уреди сегашното статукво", категоричен бе той. Мерджанов призова за отговор на "крещящи въпроси" като тези: Колко са охраняваните от НСО лица? Защо към едни се подхожда по един, а към други, по друг начин? Какъв е обхватът на службата?

От АБВ обявиха, че подкрепят законопроекта, а Мустафа Карадайъ от ДПС попита с какво ще се промени поведението на НСО по време на терористичен акт или атентат срещу охранявани лица.

Председателят на комисията Атанас Атанасов също приветства Закона за НСО. Той призова опозицията вместо да насърчава вносителите да правят предложения между първото и второто четене, да ги направи сама. "Несъмнено има нужда от регламентация на тази дейност, а от предложения законопроект личи, че при писането му са участвали представители на НСО", заяви Атанасов.

Според народния представител обаче, има и текстове, които будят притеснение. Сред тях са тези, които уреждат статута на НСО като специализирана военизирана служба, въпреки че не е част от военните сили. "Чл. 80 от закона предвижда на служителите на службата да ползват 7 календарни дни отпуск при сключване на брак, раждане на дете или заболяване на близък. Тези неща трябва да бъдат съгласувани със Закона за държавния служител", смята Атанасов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика