Плевнелиев: Бъдещето и свободата не идват по тръби за газ и петрол

14953
 Плевнелиев: Бъдещето и свободата не идват по тръби за газ и петрол
Снимка: БГНЕС

Бъдещето и свободата не идват по тръби за газ и петрол. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на Десетия национален иновационен форум за устойчив растеж и конкурентоспособност, предаде „Фокус”.

Държавният глава обясни, че през последните години българските предприемачи са доказали, че има какво да покажат, че могат да се развиват и успешно да продават иновативни продукти на международните пазари. Той допълни, че могат да разчитат на пълната му подкрепа, като допълни, че има все повече поводи да говорим за иновации. Плевнелиев каза още, че резултатът в иновациите и предприемачеството е закономерен, както и че се дължи на качеството на средата и добрите специалисти в България.

Плевнелиев: Медиите носят отговорността за подобряване на средата

На 4.12.2014 година обществено-политическото „Радио К2" навърши 6 години. Ето какво сподели в ефира на радиото президентът Росен ...

„За 2013 година София се оказа третата столица на предприемачеството, преди нас са Лондон и Дъблин”, допълни той.

Плевнелиев уточни, че през периода 2014 – 2015 година много средства са насочени към иновативни проекти. Държавният глава каза още, че се надява стартирането на новите оперативни програми да даде възможност за ползване на много нови инструменти.

Според президента има вероятност да изгубим пари за периода 2007 – 2013 година. По думите му добра идея е да се опитаме да насочим средства от тях към подкрепа на малки и средни предприятия, иновативни иновации. „Бъдещето и свободата не идват по тръби за газ и петрол. Свободата е в енергийната ефективност. Нека изберем бъдещето и свободата на човешкия дух и идеи, в България има много талант нека му дадем път", заяви той.

Държавният глава връчи призовете в Националния конкурс „Иновативно предприятие на годината 2014”. Награда за „Иновативни решения за устойчива енергия” получи – „ Топлик” ЕООД; „Качество на живот”, „ Курабийница” ООД; „Зелена иновация„ – „БалБок Инженеринг” АД; „Устойчиво иновативно поведение” – „Мусала Софт” АД; „Иновативни дигитални игри” - „Крайтек Блек Сий”; „Социална иновация” –„Джъмпидо” ЕООД и други.

Плевнелиев: В момента никой не знае печелим или губим от "Южен поток"

Вярвам, че решаването на „Южен поток” е изцяло в ръцете на Русия. Към момента никой не може да прецени дали печелим или губ...

Самото замразяване на пенсионната реформа не е добра новина, ако така, както е обещано през март, не се вземат решителни действия за постигане на широко политическо и обществено съгласие, допълни Плевнелиев.

„Трябва да си даваме сметка, че днес пенсиите на хората преди всичко се финансират от данъците им. Системата не е устойчива. С всяка следващата година тя става все по-разклатена, необходима е реформа – реформите означават стабилност. Най-сигурният път към нестабилност в България е да се откажем от реформи. За това аз апелирам за реформи, вярвам, че през 2015 година ще има не една, а повече реформи”, посочи още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика