10 000 лв. ще получат наследниците на загиналите при наводненията в с. Враниловци и в Мизия

14929
10 000 лв. ще получат наследниците на загиналите при наводненията в с. Враниловци и в Мизия
Снимка: Actualno.com/Борислава Георгиева

Служебният вицепремиер по социална политика и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков съобщи на пресконференция в МС, че със специално постановление на кабинета днес е решено наследниците на загиналите при наводненията в село Враниловци, област Габрово и в Мизия, където починаха четирима, да бъдат обезщетени с по 10 000 лева. От държавния бюджет се увеличава бюджетът на социалното министерство с 40 000 лева.

Парите ще бъдат изплатени от Агенцията за социално подпомагане по местоживеене на загиналите. Министърът съобщи, че от всички населени места в пострадалия регион са приети молбите за еднократна помощ от 325 лева. Социалното министерство е осигурило по всички субсидирани програми за заетост 750 души - работници, в подкрепа на наводнените райони,като има готовност за още бройки. Освен това кметовете имат ресурс от хора, които получават месечна социална помощ и по закон са длъжни в продължение на 14 дни да полагат по 4 часа обществено полезен труд.

ЕС ще проверява готовността ни за бедствия, Мизия може да се възстанови по ПРСР

България ще покани експерти от ЕК и от другите страни-членки на ЕС, за да направят проверка на готовността на системите ни за превенция...

Това е ресурс, с който пряко разполагат кметовете на пострадалите селищата и препоръката ми е тези хора да бъдат наемани на три смени, каза министърът. За да се обезпечат инструменти, от които се нуждаят работници, МС е взел решение да се отблокират от Държавния резерв необходимите средства, за да се извършва ефективна работа, съобщи още социалният министър.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика