120 000 души трябва да се проверят по антикорупционния закон, заяви Кунева

11860
120 000 души трябва да се проверят по антикорупционния закон, заяви Кунева
Снимка: БГНЕС

Има притеснения как ще се тълкува един или друг текст от Закона за антикорупцията, дали не се навлиза прекалено много в личното пространство на хората, които засяга, но това е цената, за да си подредим държавата. Това съобщи вицепремиерът Меглена Кунева, цитирана от БГНЕС.

Кунева съобщи, че 120 000 души трябва да се проверяват по Закона за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности, приет днес от МС и познат още Закон за антикорупция. По думите й, законът бил краят на една част от усилия, свързана с анализ на ситуация в момента, изработването на стратегията, бележки по нея и изработването на закон, което отнело около 4 месеца. Кунева увери, че законът е широко подкрепен от европейските институции.

"Говорила съм с парламентарните групи, които подкрепят мнозинството. В момента, в който ми отделят време продължавам с останалите", каза тя. Вицепремиерът поясни, че инспекторите трябва да се концентрират върху високите етажи на властта, а останалите проверки да бъдат извършвани от инспекторатите. "Искам да има концентрация на основните субекти на този закон, а именно-лица на високи публични длъжности, които боравят с голям публичен ресурс и лица, които са рискови групи, директори на болници, които имат достъп до средства от НЗОК", добави Кунева.

Тя увери, че бюджетът за това бюро няма да надхвърля този за сегашните институции, занимаващи се с корупцията, а самото финансиране на информационната система ще се прави през оперативна програма.

Кунева припомни и, че Бюрото за антикорупцията трябва да започне работа на 1 януари 2016 година. Вицепремиерът заяви, че са получени много бележки по проекта, като 2/3 от тях са отразени. Тя даде за пример добавянето в списъка на лицата за проверка членовете на управителните съвети на държавните предприятия по Закона за горите, което е било предложение на земеделското министерство.

Нуждата от нов закон Кунева обясни с това, че Комисията за конфликт на интереси има много ниска успеваемост и затова се налагал нов закон. "Трябва да сложим край на проверките, които не са дълбоки и са проформа. Ако говоря с езика на медицината, това е инвазивна хирургия. Наистина много дълбоко влиза в личното пространство този закон, но ние имаме да решаваме тежки проблеми. Въпросът е в баланса. Трябва да има достатъчно основание и сме предвидили методика, която да бъде издадена от председателя на Бюрото за работа с анонимните сигнали", поясни Кунева.

Инспекторите, които работят по такива сигнали щели винаги да са по двама. Те ще подписват специална декларация, че нищо няма да става публично преди да приключи проверката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика