16 млрд. лева заем: Патриотите, БДЦ и независимите нямат ясна позиция

13195
16 млрд. лева заем: Патриотите, БДЦ и независимите нямат ясна позиция
Снимка: БГНЕС

Твърдо засега има 107 гласа „за” новия заем от 16 млрд. лева – ГЕРБ плюс Реформаторския блок. Твърдо против са 97 депутати – БСП, ДПС, АБВ, „Атака”. Неясно е как ще гласуват „Патриотичният фронт” и БДЦ, както и четиримата независими депутати – Муса Палев, Гюнай Хюсмен, Велизар Енчев и Ана Баракова. Това показват сметките половин час преди днешното взривно заседание в Народното събрание.

Дебат преди дебата

ДПС няма да подкрепи тегленето на 16 млрд. лева заем

Нямаме анализ дали тегленето на нов външен дълг от 16 милиарда лева е противоконституционно, но едно решение може да не противоречи н...

Продължаваме да говорим, не сме убедени докрай. Така депутатът от „Патриотичния фронт” Емил Димитров-Ревизоро отговори на въпроса ще подкрепят ли Патриотите договора за дилърство и възможност да се вземат 16 млрд. лева външен заем в периода 2015 – 2017 година.

Според Димитров не всичките му колеги са убедени в програмата. Той отново напомни, че процедурата за покриване на стари дългове е почнала още от октомври, а Патриотите са разбрали едва преди седмица. Дамският екип на ГЕРБ гори мостове – казах го преди една седмица, така че моето мнение е ясно, заяви Ревизоро пред Нова телевизия. И поиска да има обсъждане и в други области – например за нов шеф на НЗОК. Кандидатури нямаме, никой не ни е искал, но нека видим поне чуждите, подчерта Ревизоро. Подкрепяме сегашното управление, но никой не го интересува имаме ли мнение или не, натърти депутатът от „Патриотичния фронт”. Да бяха обяснили ясно, че това не е вземане на нов дълг – сега ще излезе, че ако гласуваме в подкрепа на програмата, сме национални предатели, защото „трупаме” нов дълг. Нямаше нужда премиерът да бъде предизвикван да плаши с оставка, добави още Ревизоро.

Същевременно Диана Йорданова от ГЕРБ напомни, че новият договор е финансов инструмент, а не заем. Изненадва ме, че колегите не са наясно. Това означава, че явно не са се запознали със средносрочната тригодишна програма при обсъждането на бюджета през миналата есен, подчерта тя. Всичко, което се говори срещу тази програма, е демагогия, категорична е тя. Йорданова не отговори конкретно дали Бойко Борисов ще даде оставка, ако не бъде одобрена програмата. Трябва да емитираме 6 млрд. лева дълг и ако не теглим заем, няма как да работи държавата. Въпросът за оставката е личен акт, каза Йорданова.

Че е изненадан си призна и Гроздан Караджов от Реформаторския блок, който обаче заговори за разлика между форма и инструмент. Сега намаляваме дълга, защото главницата се увеличава, но лихвите ще са по-малки и това всъщност е добре. Ползата за хората е, че се подобряват лихвените нива по старите заеми, теглени от международните пазари. Ние намаляваме стария дълг, натрупан от Столетницата и ДПС – 4 млрд. лева трябва да платим по дефицитите, натрупани точно от коалицията „Орешарски”, подчерта Караджов. И добави, че „парламентът е съставен от разумни хора и днес ще има мнозинство”.

БСП-София и "Атака" пак тръгват срещу програмата за заем от 16 млрд. лева

Градският съвет на БСП-София организира протест срещу тегленето на 16 млрд. лв. кредит от правителството на ГЕРБ, съобщиха от партията....

Мисля, че наглите изказвания на ГЕРБ и Реформаторския блок трябва да взривят българското общество и гражданите да дойдат на протест срещу 16 млрд. лева заем, започна Манолова. И обвини, че управляващите не са казали нито едно число. Казахме – почти 6 млрд. лева от външни заеми трябва да бъдат платени тази година, скочиха веднага Караджов и Йорданова. Няма ви го ДПС да ви докара хората от провинцията, да се загубят из софийските улици, добави Караджов по адрес на Манолова. А тя отвърна, че 16 млрд. лева са 16 пъти грабеж спрямо 1 млрд. лева, взети от кабинета „Орешарски”.

Константин Проданов от АБВ обяви, че вече има изплатени дългове – от правителството на Орешарски. Караджов отвърна, че дълг от над 1,7 млрд. лева е препадежиран и ще трябва да се плаща, но с по-малка лихва. Проданов категорично не се съгласи и обяви, че това е дълг, който е рефинансиран. Няма значение дали се прави тригодишна, двегодишна или едногодишна програма – лихвите зависят от конкретния момент на пазарите, категоричен беше депутатът от АБВ.

Иначе протестиращи вече се събират пред парламента. Най-ранобудни са хората на "Атака", които са вдъхновявани от думите на Волен Сидеров, че с външен заем от 16 млрд. лева ще купуваме оръжие, за да влезем във война с Русия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика