31 жалби за 3 дни заради решения на ЦИК

16268
31 жалби за 3 дни заради решения на ЦИК
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд е получил 31 жаби за последните три дни срещу решения на Централната избирателна комисия (ЦИК). Това обяви председателят на съда Георги Колев, предаде "Правен свят", предаде Стандарт нюз.

По думите му основната част от тях са свързани с регистрацията на Синята коалиция и с броя и автентичността на подписите, необходими за регистрация на партии от ЦИК.

Вече са ясни номерата на партиите в бюлетината за евроизборите

В Централната избирателна комисия (ЦИК) се състоя публично теглене на жребия за определяне на поредните номера на кандидатските листи н...

Колев подчерта обаче, че в никакъв случай не може да се каже, че броят на жалбите сега е повече отколкото при други избори. Председателят на ВАС уточни, че жалби се подават кампанийно – един ден са пристигнали 30 жалби, на втория нямало нито една, а на третия била депозирана само една жалба.

От думите на Колев стана ясно, че съдът е задължен да се произнесе в срок от три дни, независимо от това какво решение на ЦИК се обжалва.

Една от партиите, на която е била отказана регистрация заради голям брой имена, срещу които стоят поставени от други лица подписи и ЕГН-та, е Националдемократическата партия на Димитър Стоянов. Той вече е депозирал жалба във ВАС, предаде БНР. Стоянов добави още, че ще сезира всички европейски институции заради изискването за необходим брой подписи: "Няма абсолютно никаква гаранция кой на кого и как ще продаде някаква база данни, която някой да я впише в някаква такава подписка за политическа партия. Никоя партия или нейното ръководство не може да осъществи първо контрол върху събирането на подписка, тъй че в нея няма да има такива проблеми, че някой няма да впише незаконно данни."

Днес в ЦИК бяха изтеглени номерата, под които партиите ще присъстват в бюлетината за изборите за Европейски парламент на 25 май. Окончателният вид на бюлетината все още не е ясен, тъй като продължава проверката на подписките на независимите кандидати.

Изтече срокът за регистрация за евровота

16 партии, 5 коалиции и шестима независими кандидати са регистрирали листи за участие в евровота на 25 май, съобщиха от ЦИК. На един ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика