42-рото Народно събрание не успя да си купи нови коли

24348
42-рото Народно събрание не успя да си купи нови коли
Снимка: Асен Генов

Въпреки заявките и заделените средства, този парламент не успя да пусне обществената поръчка за закупуване на нови автомобили за депутатите. И тези, които ще дойдат наесен, ще се возят на стари коли, пише "Преса".

Готова е техническата документация за поръчката, но новото ръководство на Народното събрание през октомври трябва да вземе решение дали да я стартира, или да предвиди пари за нови коли догодина, обясниха от парламента.

В автопарка на парламента има 99 автомобила, като шест от мерцедесите са от 1998 г. със среден пробег 500 000 км. Шкода и два лендроувъра са от 1999 г. и са направо за музея. Други 20 мерцедеса са на десет години със среден пробег 350 000 км. Имат 12 БМВ на 7 години с 250 000 км "стаж", а най-новите са 31 фолксвагена от 2012 г.

Заради сигурността на депутатите Народното събрание планираше да даде 1,5 млн. лв., за да обнови автопарка. Така значително щяха да спаднат и разходите за ремонт.

Според отчета за изпълнение на бюджета на Народното събрание за първите пет месеца на 2014 г. непокътнати стоят 1,8 млн. лв. за транспортни средства. През юли обаче е финализирана поръчката за два микробуса с 20 места, за които парламентът плати 281 000 лв. С такива коли возят депутатите до жилищата им. Парламентът има шест микробуса, произведени през 1999 г. Най-старият обаче е от 1993 г. и е пред разпад, разказват депутати. Той вози като безплатна маршрутка народни представители и чиновници от едната сграда на парламента до другата.

През последните два месеца са удържани по 500 лв. от заплатите на народните представители като депозит, ако евентуално напуснат мандатните жилища, без да си платят сметките за ток, вода и парно. Тази клауза в договорите им беше въведена от това Народно събрание, защото в миналите имаше непогасени режийни разноски, които оставаха за сметка на парламента.

От сряда, когато стана ясно, че от ГЕРБ повече няма да влизат в залата и Народното събрание няма да работи, депутати започнали да издават апартаментите си. Тези, които искат да задържат жилищата си през лятото, ще плащат наем. Той зависи от квадратурата и от това дали апартаментът е с екстри, като наемите за лятото варират от 200 до 500 лв. на месец.

13 депутатски жилища спешно се нуждаят от подмяна на дограмата. Освежителни ремонти и подмяна на мебелите ще се направи само в апартаментите, които се освобождават. От малко над 100 жилища от ведомствения фонд на НС само шест в момента са свободни.

Заради оспорване са спрени две поръчки на парламента, като едната е точно за подмяната на депутатските врати и прозорци. Другата е за ремонти в лечебната база на депутатите във Велинград. В двете сгради на парламента през лятото ще се правят козметични ремонти. Ще бъде изпран червеният килим и специално ще се почистят огромните полилеи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика