50 млн. лв. дават на институциите за провеждане на референдума и местния вот

4821
50 млн. лв. дават на институциите за провеждане на референдума и местния вот
Снимка: Thinkstock

Около 50 млн. лева ще бъде общата сума, необходима за местния вот тази есен и референдума, който ще се проведе с него, стана ясно от днешното правителствено заседание, предаде bTV.

Предстои днес или утре да бъде одобрена и план-сметката за изборите и за националното допитване. По предварителни данни, институциите, отговорни за организирането на изборите, са поискали 70 милиона лева.

ОИК в Бургас ще се назначи от ЦИК

Парламентарно представените партии и коалиции в Бургас не постигнаха съгласие за състава на Общинската избирателна комисия (ОИК). Консу...

Вицепремиерът Томислав Дончев ще отговаря за цялостната организация по провеждането на местните избори и на националния референдум на 25-и октомври, реши още Министерски съвет. Бяха разпределени отговорностите между институциите за организирането на местния вот, информира БНР.

Междувременно доклад на външния министър Даниел Митов алармира за предстоящи проблеми при гласуването на референдума от нашите сънародници в чужбина, защото към момента има изключително малко заявки на българи зад граница, които да участват в референдума.

Митов призова парламентарно представените политически сили за съдействие и разбиране при попълването на секционните избирателни комисии (СИК) в чужбина за референдума. Той заяви, че съществува риск в някои държави да се отворят секции, в които да няма много желаещи да участват в референдума, като Турция и Испания например.

Също така съществува риск в някои държави да не можем да попълним броя на хората, участващи в секционните избирателни комисии, посочи Митов. Той припомни, че Централната избирателна комисия е длъжна да открие повече от 430 секции, където те са съществували, и в които са гласували не по-малко от 100 български граждани.

Валери Симеонов с остро изказване заради кандидат за кмет на Велико Търново

Категорично не подкрепям кандидатурата на Пламен Легкоступ за кмет на Велико Търново. Това каза в интервю за Агенция „Фокус&rdquo...

Във всяка една секционна избирателна комисия в чужбина трябва да има представител на министъра на външните работи, а останалите са представители на политически партии. Ако няма достатъчно сериозен интерес, съществува рискът да не можем да попълним секционните комисии, затова призивът ми е към политическите партии, особено парламентарно представените, е да окажат съдействие и да попълнят в максимална степен своите квоти, заяви Митов.

По думите му друг казус възниква с хората, които трябва да се командироват за попълване на състава на СИК в чужбина и, на практика, лишаването им по този начин от гласуване в местните избори. Трябва да се намери формула, по която да се командироват тези хора и да не се нарушава конституционното им право да гласуват, категоричен беше министърът.

В същото време и днес продължава регистрацията на партиите за участие в местния вот през октомври. Досега 8 партии са подали документи за участие в изборите. ГЕРБ спазиха традицията си и вчера се регистрираха първи.  От Комисията обясниха, че са взели всички мерки, за да не може в партийните подписки да се злоупотребява с личните данни на гражданите.

През интернет страницата на ЦИК всеки гражданин ще може да провери с единния си граждански номер дали фигурира в подписка.

Томислав Дончев отговоря за организацията на местните избори и референдума

Вицепремиерът Томислав Дончев ще отговаря за организационно-техническата подготовка на местните избори и на националния референдум, съо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com