6 месеца работихме по неотложни задачи, сега гледаме в перспектива, поясни Борисов

8229
6 месеца работихме по неотложни задачи, сега гледаме в перспектива, поясни Борисов
Снимка: БГНЕС

Работим за гарантиране на политическа стабилност в България и подобряване на международната репутация на страната. В първите 6 месеца от нашето управление концентрирахме усилията си върху решаване на неотложни проблеми, но сега вече гледаме в по-далечна перспектива.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с представители на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ), която се проведе в Министерски съвет днес, съобщиха от правителствената пресслужба.

В срещата участва и министърът на финансите Владислав Горанов. Пред вицепрезидента на Световната банка за Европа и Азия Лаура Тък, директора на Банката за Европа Мамта Мурти и директора на МВФ за Европа Пол Томпсън, Борисов очерта усилията на българското правителство за гарантиране на финансовата стабилност на държавата, за борбата срещу корупцията и сивия сектор в икономиката, както и за провеждането на ключови реформи.

"Създадохме специализирано звено за борба срещу контрабандата, в което влизат експерти от нашите специални служби, приходните агенции НАП и Митници, МВР и прокуратурата. Резултатът от тези целенасочени усилия е излишък в бюджета към края на май в размер от близо 1,2 милиарда лева. Спрямо същия период на миналата година сме събрали над 2 млрд. лева повече", посочи Борисов.

Той подчерта важността на постигнатия консенсус за реформата на пенсионната система, където беше намерен добрия баланс между позициите на държавата, работодателите и синдикатите. "От изключителна важност са реформите в съдебната система, здравеопазването и образованието. Реформираме и специалните служби, които през последните 25 години работиха без устройствени закони. Имаме много добри екипи, работещи по усвояването на еврофондовете, което ни позволява да постигаме изключително сериозен напредък в изграждането на стратегическата инфраструктура на България – всеки месец откриваме магистрали, пречиствателни станции, метро, които са в пъти по-евтини от средните цени за Европа", каза премиерът пред гостите.

От своя страна вицепрезидентът на Световната банка Лаура Тък подчерта, че оценява и подкрепя усилията на българското правителство за осъществяване на реформи в ключови сектори. "Тук сме, за да подкрепим вашата програма. Готови сме да ви подпомогнем в подобряването на междуинституционалните отношения и повишаването на ефективността на публичните разходи. Имаме добро партньорство по програмата за саниране и енергийна ефективност на многофамилните сгради. Световната банка е готова да подкрепи усилията Ви за реформи. Надяваме се да се възползвате по най-добрия начин от нашата подкрепа", заяви Лаура Тък.

По време на срещата беше обсъдена и темата за избор на нов управител на Българската народна банка (БНБ). Министър-председателят увери представителите на МВФ и СБ, че се полагат максимални усилия новият управител на БНБ да бъде подкрепен от всички политически сили. Борисов изрази увереност, че този процес скоро ще бъде финализиран.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика