85% от поръчките на МВР при Цветанов с нарушения според Мерджанов

18771
85% от поръчките на МВР при Цветанов с нарушения според Мерджанов
Снимка: БГНЕС

"Цветан Цветанов трябва да мълчи, защото от проверените обществени поръчки 85% са с нарушения", каза председателят на вътрешната комисия в НС Атанас Мерджанов, цитиран от БГНЕС.

Депутатите в комисията обсъдиха одитен доклад на Сметната палата за извършен одит на съответствие при финансовото управление на Министерството на вътрешните работи за периода от 01.01.2010 г. до 31.05.2013г.

Цветанов: Йовчев, Сидеров и Петното са инструментите за задържане на властта

Прокуратурата не говори за незаконни подслушвания по времето на ГЕРБ, защото такива няма. Ако имаше, не мислите ли, че и ние нямаше да ...

Председателят на Сметната палата Валери Димитров посочи пред депутатите, че има редица нарушения при провеждането на обществените поръчки при одита. Те са проверили общо 142 процедури и при 85% от тях са засечени нередности. Той обаче обясни, че министърът не носи административно-наказателна отговорност по смисъла на Закона за обществените поръчки. По думите му, данни за нарушения има, но данни за престъпления няма и затова в разпореждането няма точка, в която докладът да бъде изпратен на прокуратурата.

Мерджанов посочи, че има констатация в одитния доклад, че липсва двоен подпис, каквито са изискванията по закон. Подписва министърът, подписва упълномощено от него лице и липсва подписът на главния счетоводител, т.е системата за двоен подпис е била пренебрегната. Има редица претенции, свързани с дейността на БМВ – от една страна се констатират задължения на фирма БМВ, а от друга страна са констатирани дарения на БМВ към МВР. Двойно преплитане. "Ще стигнем до изводите на Йовчев, че в крайна сметка БМВ като държавно дружество не си изпълнява функциите и предназначението, за да обслужва специфични по род дейности, прилежащи към МВР", каза Мерджанов. Той добави, че ще има предложение до председателя на НС Михаил Миков докладът да стигне до главния прокурор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика