9.6 млн. лева струва оградата по границата с Турция

30630
9.6 млн. лева струва оградата по границата с Турция
Снимка: БГНЕС

9,6 млн. лева ще струва оградата по протежението на границата ни с Турция. Това заяви министърът на отбраната Ангел Найденов, предаде БГНЕС.

Найденов обясни, че първоначалната стойност на съоръжението от 5 млн. и 100 хил. лв. е била на основата на идеен проект, който е включвал само необходимите материали. "Не бяха отчетени необходимите средства за консумативи, храна и резервни части", каза министърът и поясни, че в окончателния вариант на работния проект изготвен от избраната от МВР проектантска фирма, стойността на материалите е около 8 млн. и 75 хил.лв. Освен това са необходими средства за резервни части и за наемане на подизпълнители за високо специализирани дейности. "9 млн. и 600 хил. лв. е крайната стойност за реализирането на този проект", каза в крайна сметка министърът на отбраната.

"Армията не получава допълнителни приходи за изработването на инженерното съоръжение на южната ни граница", заяви Найденов преди срещата му с командването и военнослужещи от 31-ви механизиран батальон в Хасково.

Той посочи, че от 21 януари тази година са започнали работи по подготовката на терен за изграждането на съоръжението. "Единственото забавяне е свързано със законовите изисквания за наличие на визи за проектиране, изработването на работен окончателен проект и издаването на строително разрешение", обясни министър Найденов като подчерта, че това не е в компетенциите на Министерството на отбраната. Той отбеляза, че до утре, 14 февруари, трябва да приключат процедурите по избор на фирми, които да доставят необходимите материали за изграждане на съоръжението. В момента около 50 военнослужещи от инженерните части продължават да работят в местността. "В зависимост от времето на доставка на материалите се надяваме, че в рамките на около два месеца можем да изградим съоръжението", заяви министър Найденов.

В отговор на журналистически въпрос за предоставяне на имоти с отпаднала необходимост за армията на община Хасково, министър Найденов каза, че предстои да бъдат предоставени терени в рамките на около 13 декара, които включват и паметника-мемориал на загиналите от 10-ти родопски полк. "Министерството на отбраната ще подпомогне и благоустрояването на района около паметника", подчерта министър Найденов. Той поясни, че на територията на Хасковска община има близо 30 имота с отпаднала необходимост за армията и за 7 от тях има искания, които са в процес на разглеждане. Министър Ангел Найденов посочи, че Министерството на отбраната прилага два способа за освобождаване от имоти – продажба и безвъзмездно предоставяне на общини и ведомства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика