АБВ: БСП се опитват да ни злепоставят

9263
АБВ: БСП се опитват да ни злепоставят
Снимка: АБВ

От началото на работата на 43-то Народно събрание парламентарната група на АБВ очевидно доказа своето нежелание да бъде въвличана в неползотворен и конфронтиращ междупартиен спор с народните представители от "БСП - лява България", прояви и в определена степен толерантност и разбиране към дейността и позициите на парламентарната група на "БСП - лява България", при това, въпреки неспиращите нападки от парламентарната трибуна на представители на нейното ръководство към дейността и позициите на ПГ на АБВ, както и към ПП АБВ като цяло.

С вчерашните си изявления относно позицията на АБВ по отношение искане за инициираното от БСП - лява България питане до Конституционния съд във връзка с външния дълг, представители на ръководството на ПГ на "БСП - лява България" отново създадоха неприятната ситуация на интрига и невярно представяне на фактите в един очевидно злоумишлен опит за злепоставяне на АБВ и на нейната парламентарна група, заявиха от АБВ и оповестиха следното.

АБВ няма да се включи към законопроекта за промяна на Конституцията

Нашата позиция е достатъчно ясна, тя е внесена в писмен вид до председателят на НС Цецка Цачева. Волята ни е достатъчно ясна, за да зая...

1. Гласуването за външния дълг бе проведено на 25.02.2015 г. Няколко дни по-късно към зам.-председателя на НС и на ПГ на АБВ г-н Кирил Цочев се обръща народния представил от ПГ на БСП - лява България, г-н Атанас Мерджанов с въпрос дали АБВ бихме подкрепили питане до КС ако в тяхната парламентарна група решат да го сезират по въпроса за ратификацията на споразумението за външния дълг, като му предава и писмен проект на предполагаемото питане.

2. Г-н Цочев информира политическото ръководство на ПП АБВ и още на първото заседание на Изпълнителния съвет този въпрос е поставен за обсъждане и вземане на решение. Писменият проект на предполагаемото питане предварително е обсъден и от работната група на юристите на ПП АБВ, които изразиха сериозни възражения, по отношение формулировките и характера на въпросите в проекта за питане. Най-сериозното възражение бе, че организирането на такова питане влиза в противоречие с чл.149, ал.1, т.4 от Конституцията на Р България (който гласи: Конституционният съд се произнася за съответствието на сключените от Р България международни договори с Конституцията преди ратификацията им, както и за съответствие на законите с общопризнатите норми на международното право и международните договори, по които България е страна) и юристите на "БСП - лява България" би трябвало да знаят това.

3. Въпреки изложените по горе аргументи, Изпълнителният съвет на ПП АБВ взе решение ако ПГ на "БСП - лява България" организира събирането на необходимите 48 подписа, за да сезира Конституционния съд и при положение, че числеността на тяхната парламентарна група е от 39 народни представители и не могат да съберат необходимия брой подписи и ако поискат съдействие от страна на ПГ на АБВ, то народните представители от АБВ да допълнят със своите подписи достигането на необходимия за целта брой от 48 депутати.

4. От датата на отправеното питане към г-н Кирил Цочев до вчерашна дата, а това са повече от 20 дни, никой от ръководството или член на парламентарната група на БСП - лява България не е проявил интерес за нашето становище относно предоставения ни материал, нито е информирал представител на ръководството на ПГ на АБВ, или неин народен представител за организирането на подписката, а още по-малко е изразена необходимост от подкрепа от наша страна на тази подписка.

И АБВ готови да подпишат срещу троловете

Партия АБВ не е подписала декларацията срещу използване на „тролове” в предизборната кампания, защото нейни представители н...

Може би ръководството на ПГ на "БСП - лява България" е било в очакване от страна на АБВ в продължение на целия този период ежедневно да ги питаме дали няма да организират необходимата подписка с молба и нашите народни представители да бъдат допуснати до нея. Ако е така вероятно е да дължим извинение, че не сме се сетили да го сторим.

Това са реалните факти! На техния фон ПГ на АБВ възприема изявленията на представители на ръководството на ПГ на "БСП - лява България" и особено на народния представител и зам.-председател на ПГ на БСП - лява България Атанас Мерджанов, че ПГ на АБВ е отказала да подкрепи организираната от страна на БСП - лява България подписка като неверни, грубо провокативни и манипулиращи общественото мнение с цел умишленото злепоставяне на парламентарната група на АБВ.

Със съжаление констатираме, че този непочтен стил на политическо и парламентарно поведение все още остава определящ и типичен в действията на представители на ръководството както на "БСП - лява България", така и на ПГ на "БСП - лява България".

С тази наша декларация ние затваряме този въпрос и не желаем и няма да влизаме в никакви по-нататъшни разговори и дискусии по него с представители на ПГ на "БСП - лява България", като ръководството на ПГ на АБВ ще внесе в Изпълнителния съвет на ПП АБВ предложение за ревизиране на взетото решение в тази връзка, посочват от АБВ.

АБВ също се оплака, че е нямала покана за срещата за троловете

След като ДПС обяви, че не е било поканено на срещата, на която се подписа принципно споразумение срещу ползването на интернет троловe ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика