АБВ иска промени в Закона за референдума

11712
АБВ иска промени в Закона за референдума
Снимка: АБВ

АБВ ще предложи промени в Закона за референдумите за промяна на прага за легитимност на допитването.

От партията искат да се свали прагът, с който допитването се зачита като валидно.

Плевнелиев внася искането за референдум през юни

През юни президентът ще инициира пред Народното събрание искане за свикване на референдум. Това съобщи началникът на кабинета на презид...

"Трябва да се върнем към старата постановка 50+1 от имащите право на глас. В Дания например прагът е 30%, в Словения мисля, че няма и праг. Там бламираха и законодателни решения за данъчната политика. Но липсата на праг е недопустима. Може да се бламира законодателната власт", посочи президентът (2002-2012).

В сега действащия закон, за да бъде задължен парламентът да приведе в действие решенията от допитването, в гласуването стрябва да са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание. Повече от половината трябва да са гласували с "да".

"Наложително е да се свали прагът на легитимност на референдумите. Предвид високата активност на последните избори за Народно събрание, прагът става висок. АБВ поема отговорност да промени това", каза още Първанов.

Според председателя на АБВ в оставка Георги Първанов трябва да се върне старата постановка – прагът да бъде 50 плюс 1% от имащите право да участват в референдума.

Борисов: Абсолютно сме "за" изборен референдум

България има изключително добър и достоен президент, ние сме „за” референдум относно изборното право. Това каза пред журнал...

В началото на следващата седмица АБВ ще проведе дискусия за реформите в съдебната система. От партията ще предложат промени в Закона за съдебната власт за въвеждането на електронно правосъдие, предаде БНР.

"Смятаме, че това е много важна стъпка към постигането на основните цели на съдебната реформа така. Ще направим едно формално предложение за създаването на един съвет към председателя на парламента, който да анализира и да предлага решения по основните проблеми на съдебната система", заяви Първанов.

Той заяви, че не е изненадан от резултатите на изборите в Сърница, но от тях не може да се прави заключение за резултите от вота на предстоящите местни избори през есента. Според него потенциална загуба на БСП на местния вот може да доведе и до загубата им на президентските избори.

"Очевиден е фактът, че на "Позитано“ има двама председатели. Един, който доминира, който определя политиката, своеобразен ментор и един, който е изпълняващ длъжността. Ние сме сериозна партия и, ако няма споразумение на централно ниво, никой не бива да очаква от нас на втори тур да заповядаме на гласоподавателите, това не е и възможно, да гласуват за един или друг кандидат". Така коментира Първанов сътрудничеството между АБВ и БСП на местните избори.

Плевнелиев обеща да работи за референдум за изборните права наесен

Уверен съм, че пряката демокрация ще ангажира в много по-голяма степен потенциала на нацията. Пряката демокрация може да лекува предс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика