АБВ няма да се включи към законопроекта за промяна на Конституцията

5585
АБВ няма да се включи към законопроекта за промяна на Конституцията
Снимка: АБВ

Нашата позиция е достатъчно ясна, тя е внесена в писмен вид до председателят на НС Цецка Цачева. Волята ни е достатъчно ясна, за да заявим, първо, народни представители от ПГ на АБВ няма да се включат като съвносители на законопроекта за промяна на Конституцията. Това заяви на пресконференция в парламента заместник-председателят на АБВ Румен Петков, предаде „Фокус”.

Той посочи, че са провели дискусии с представили на ВСС, ВКС, ВАС, Прокуратурата, юридически експерти от СУ, научните среди за внесеният от тях ЗИД на Закона за съдебната власт, който включва стратегически решения, които засягат обществото.

125 подписа са събрани за внасянето на промени в Конституцията

В момента има към 125 подписа за внасянето на промени в Конституцията. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журна...

„В тези предложения, които ни бяха направени, се съдържат взаимно изключващи се тези с тези на нашия законопроект. Не е в стила на АБВ, нямаме никакво намерение да се отказваме от много добър законопроект, който срещна подкрепа”, поясни Петков.

Той припомни, че ясно са заявили, че са внесли предложение за Съвет за съдебната реформа. „Тази идея беше подкрепена от ГЕРБ, дори от ДПС, но няма своето развитие. Досега всички промени в Конституцията са правени само в сектора съдебна власт. Не е сериозно да се отива на промени без широка обществена и професионална дискусия. Заявяваме категорично волята си с конструктивен дебат, но няма да се включим в такъв, който излиза извън промени в Конституцията извън обхвата на съдебната система и надхвърля правомощията на обикновено НС”, каза още Румен Петков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика