АБВ поиска оставката на служебния министър на отбраната

18925
АБВ поиска оставката на служебния министър на отбраната
Снимка: БГНЕС

ПП на АБВ иска оставката на служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов.

В позиция, разпространена до медиите, от партията настояват президентът Плевнелиев да изрази своята оценка по този документ („Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана”), изготвен от министъра. Недопустимо е той да участва в срещата на върха на НАТО през следващата седмица с мандат като този, подготвен от министър Шаламанов.

Предлагат европейската ПРО да се насочи към Русия

Представители на Балтийските страни и Полша са се обърнали към НАТО с предложение да насочат системата за противоракетна отбрана в Ев...

"Русия създава заплаха за България". Такава констатация записа в проект на визия за отбраната на България до 2020 г. екипът на служебния министър на отбраната, информира снощи bTV. Документът от 14 страници описва основните заплахи пред сигурността на страната, както и възможностите за увеличаване на военния бюджет и разходите за превъоръжаване преди срещата на върха на НАТО в Уелс.

След като Русия анексира Крим и НАТО прекъсна диалога с руската федерация, на първата страница на проекта е написано, че руските амбиции за влияние създават сериозна заплаха за България и НАТО като цяло, както и че Русия води информационна война у нас чрез политически, икономически субекти и медии.

Министър Шаламанов обясни, че проектодокументът предстои да бъде обсъден от правителството. Той обясни: "Русия е източникът на тези негативни промени в средата за сигурност с анексирането на Крим, с пряката подкрепа на сепаратистите в Източна Украйна, и това е признат факт".

ПП АБВ остро протестира срещу работата на Министерство на отбраната по документа „Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана”.  В първоначалния вариант на този документ се обявяваше, че страната ни е в информационна война с Русия с думите: „Активното и повсеместно пропагандиране на руската политика, особено с посредничеството на български политически и икономически субекти и медии или недържавни организации, е явна информационна война, подкопаваща интегритета на институциите и държавността, и атакува директно националните демократични ценности, дух и воля”. Подобно заявление е напълно неприемливо, невярно и опасно за националната ни сигурност, обясняват от партията, ръководена от АБВ.

Русия планира да изпрати още един хуманитарен конвой в Украйна

Москва е информирала Киев за намерението си да изпрати втори хуманитарен конвой до контролираните от сепаратисти части на Източна Украй...

След  острата медийна реакция документът беше редактиран и въпросните думи отпаднаха, но се запазиха текстовете, че „Новата хибридна война, съчетаваща конвенционални методи с похвати от партизанска, кибер и информационна война, както и с действия противоречащи на международното право, поставя огромно политическо, военно и икономическо предизвикателство пред региона и България. Този тип война мобилизира вътрешни политически, икономически субекти и медии с цел да подкопае интегритета на институции, ценностите на либералната демокрация и националния дух и воля”. 

От партията, ръководена от президента Георги Първанов, не споделят, че конфликтът в Украйна създава каквато и да било военна или политическа заплаха за България. Не става ясно в коя точно държава са подкопани ценностите на либералната демокрация и националния дух и воля.

Стратегическият документ на МО е небалансиран, войнолюбив и сам по себе си създава опасност за националната сигурност на България, доколкото пренася външен конфликт, в проблем и заплаха за националната ни политика. България не печели от крайни позиции по украинския конфликт. Националният интерес предполага да заемем балансирана позиция, която да търси трайно  и  мирно решаване на конфликта при ангажиране на властите в Украйна и Русия.

Поради пълната неадекватност по основен въпрос за националната ни сигурност, ние настояваме Министерският съвет коренно да преработи документа преди неговото приемане.

АБВ обяви предизборния си слоган, Първанов призна, че звучи малко по-тежко

На пресконференция в Стара Загора Георги Първанов, президент на България в периода 2002-2012 година и лидер на ПП АБВ, за първи път обя...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика