АБВ прие оставката на Първанов, на крачка е от излизане от управлението

20510
АБВ прие оставката на Първанов, на крачка е от излизане от управлението
Снимка: БГНЕС

Националният съвет на АБВ обсъди и прие принципно оставката на лидера си Георги Първанов. За да стане обаче тя официален факт, ще има гласуване на Националния съвет на 25 април. По информация на БНТ при речта си пред съвета Първанов е обявил, че партията е на крачка да излезе от управлението и отношенията между управляващите били замразени. Припомняме, че АБВ подписа програмно споразумение за управление - заедно с ГЕРБ, Реформаторският блок и "Патриотичният фронт".

На въпрос кой ще бъде председател на АБВ до 25 април, Първанов отговори, че Националния съвет не може да избере изпълняващ председател, защото няма тези правомощия. "Дотогава оставам аз", заяви президентът на България в периода 2002 - 2012 година пред Агенция "Фокус". Първанов уточни, че до 25 април той ще бъде председател на политическа партия АБВ в оставка, но ще продължи да изпълнява своите функции.

От АБВ решават за "оставката" на Първанов

Националният съвет на АБВ днес се очаква да обсъди "оставката" на лидера си Георги Първанов. Миналата седмица Първанов първо каза, че ...

"АБВ ще излезе с поредица от събития. Ерозира се идеята за стабилно управление - нестабилността не е заради АБВ. Къде е идеята за ефективното и работещо управление? Това беше всъщност дебатът - не колко да бъдат милиардите, а какъв да е моделът на управление", коментира Първанов.

Лидерът в оставка на АБВ повтори, че не вярва на финансовия министър Владислав Горанов и обещанието му 2 млрд. лева от 16-те млрд., предвидени за теглене в периода 2015 - 2017 година, няма да бъдат пипани. Но същевременно оневини депутатите на АБВ, които подкрепиха посредническия договор за външния заем.

„Парламентарната група, народните представители са гласували и не съм склонен да прехвърлям вината върху тях. Това първо, второ, както сме отбелязали - очевидно, че върху решението е повлияло и онова, което министърът на финансите Владислав Горанов е обещал”, отбеляза Първанов.

„Националният съвет смята, че важното е да може да контролираме реализацията на този ангажимент не само заради нас, а заради общественото мнение. Хората очакват от нас подобно нещо. След 26, когато ще имаме избор на председател, председателят, който и да е той, вероятно ще избере нов екип. По този начин въпросът за политическата отговорност ще бъде окончателно затворен, макар че той винаги се затваря на изборите”, посочи още Георги Първанов.

Депутат от АБВ се опасява, че партията може да излезе от управлението

Явно е, че разминаването между позицията на председателя на АБВ и ръководството на парламентарната група не е случайно и не е въпрос на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика