АБВ се отметна от конституционните промени за съдебната реформа и я блокира

3792
АБВ се отметна от конституционните промени за съдебната реформа и я блокира

Необходимите 180 гласа за незабавна промяна в Конституцията относно съдебната реформа не могат да бъдат събрани. Причината - депутатите на АБВ, които са част от управляващото мнозинство, реши да гласува "против" на ниво комисия. Това стана по време на днешното заседание на Комисията по правните въпроси.

Първоначално АБВ подкрепи съдебната реформа - в края на юли тази година. Именно с подкрепата на партията на Първанов беше внесен законопроект в Народното събрание. "АБВ заявява принципната си подкрепа за съдебната реформа, но и не споделя подхода, с който се провежда. Упълномощен съм от ПГ на АБВ да гласувам против", каза Лъчезар Никифоров от АБВ.

Инспекторатът съгласен с разделянето на ВСС, вижда по-силно влияние на главния прокурор

Инспекторатът към Висшият съдебен съвет (ИВСС) съобщи, че излиза с положително становище по предложените изменения, предвиждащи създава...

Ако няма 180 гласа, но "за" промените се обявят 160 депутати т.е. две трети, проектът пак може да се гледа на второ четене, но не по-рано от два месеца и не по-късно от пет месеца след първото гласуване в пленарната зала. Това означава, че при такова положение със сигурност евентуалните конституционни промени ще могат да станат факт след местните избори.

По време на заседанието на правната комисия се разбра, че зад конституционните промени застават пет парламентарни групи с общо 174 гласа в полза на промените, ако всички депутати се явят при гласуването в пленарна зала, информира Mediapool. Подкрепа има от ГЕРБ, Реформаторският блок, Патриотичният фронт, ДПС и Български демократичен център (БДЦ) т.е. бившата партия на Николай Бареков.

Иначе Временната комисия за обсъждане на Законопроект за изменение и допълнение на Конституцията прие измененията в основния закон на първо четене.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика