АБВ внася стратегия за развитие на ядрената енергетика

19867
АБВ внася стратегия за развитие на ядрената енергетика

АБВ ще внесе в Съвета за развитие към Министерския съвет Стратегия за развитие на ядрената енергетика в България. Това съобщи в ефира на БНТ Кирил Цочев, зам.-председател на Народното събрание и народен представител от ПГ на АБВ.

Той обясни, че разработката, която представя състоянието на сектора в страната към момента и дава визия за растеж до 2050 година, е предложена от парламентарната група на партията, съобщиха от пресцентъра на АБВ.

Европа не е подготвена за авария с мащаба на тази във Фукушима

Ядрената катастрофа във Фукушима започна преди 4 години. Въпреки че тя бе предизвикана от голямото земетресение в Източна Япония и от п...

"Надявам се на разума на партньорите ни в парламента и на Министерски съвет – да разберат, че България без визия за развитие на ядрената ни енергетика до 2050 г., ще разбере, че е била ядрена страна с много богат опит, с възможност да произвежда енергия и да развива кадри за сектора, но в миналото“, каза още Цочев.

Цочев посъветва енергийния министър да приеме енергийна стратегия, да предприеме бързи мерки за създаване на енергийна борса в България, да бъде извършена пълна либерализация на сектора и да бъде търсен начин за изпълнение на дългосрочните договори при добри условия за България, както и газови пътища за страната ни. Цочев е категоричен, че въпросът с енергетиката и нейното развитие не бива да се политизира, защото държавата ни не е енергиен остров.

Припомняме, че според Европейската комисия руският енергиен газов гигант "Газпром" вероятно е договарял нечестна цена за газа от Русия за България. Същевременно в началото на май стана ясно, че в плана на ЕСО не е предвидено да се строи нова ядрена мощност на територията на страната въпреки преговорите за седми блок на АЕЦ "Козлодуй".

 

Петко Ковачев: Не е ясно каква ще е застраховката за седми блок на Козлодуй

Прагът от 49,1 млн. евро за обезщетения е заложен от България по Виенската конвенция за покриване на щети към гражданското население пр...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика