Абас: Затварянето на джамията "Ал Акса" е равнозначно на война

21016
Абас: Затварянето на джамията "Ал Акса" е равнозначно на война
Снимка: Getty Images / Guliver

Затварянето на джамията "Ал Акса" от страна на Израел за всички посетители след убийството на един израелец е равносилно на "обявяване на война", заяви палестинският президент Махмуд Абас.

"Тази опасна израелска ескалация е обявяване на война срещу палестинския народ и свещени места на арабите и мюсюлманите", говорителят Набил Абу Рудейна цитира Абас. "Според нас израелското правителство е отговорно за тази опасна ескалация в Йерусалим, която доведе до затварянето на джамията "Ал Акса" тази сутрин", добави той, цитиран от БГНЕС.

"Ал Акса" е третият по значимост храм за мюсюлманите, но е свещен и за евреите, които го наричан Храмовия хълм, където някога е имало два еврейски храма. Макар че немюсюлманите могат да посещават джамията, на евреите не е позволено да се молят там от страх, че може да се наруши крехкото статукво.

"Това решение е опасно действие и безочливо предизвикателство, което ще доведе до още напрежение и нестабилност и ще създаде негативна и опасна атмосфера. Държавата Палестина ще предприеме всички законови мерки, за да подведе Израел под отговорност и да прекрати продължаващите атаки", каза още Рудейна.

Израел нареди храмовият комплекс да бъде затворен за всички посетители, както евреи, така и мюсюлмани. До това решение се стигна, след като през нощта един моторист опита да застреля еврейски активист. Няколко часа по-късно полицията нахлу в дома на заподозрения палестински стрелец. Палестинецът загина след възникнала стрелба в дома му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика