Агенцията за подслушване без пълен достъп до ЕГН-тата

24465
Агенцията за подслушване без пълен достъп до ЕГН-тата
Снимка: Gettyimages

Държавна агенция "Технически операции" е искала пълен достъп до системата ЕСГРАОН, в която се съхраняват ЕГН-тата на всички български граждани. Това става ясно от становище на Комисията за защита на личните данни от края на октомври тази година.

Агенцията за подслушване е искала достъп до ЕСГРАОН, за да проверява дали кандидатите за служители са декларирали верни данни, както и личните данни на доставчици на спецразузнавателни средства. Подслушвачите имаха пълен достъп до системата, когато бяха част от МВР.

Можете да проверите секцията си на сайта на ГРАО

Главната дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" осигурява достъп до избирателните списъци за вота за Европарлам...

Достъпът до ЕСГРАОН обаче дава възможност да се проследят и всички връзки между хората благодарение на техния ЕГН. Заради това и решението на Комисията за защита на личните данни е ДАТО да няма пълен достъп до ЕСГРАОН, а само да получава справка за конкретен ЕГН при поискване, пише в. "24 часа".

Общо 3000 лева глоба пък е наложила комисията, председателствана от Венцислав Караджов, на главния прокурор Сотир Цацаров. Причината е, че Върховната касационна прокуратура е отказала да заличи в регистрите си личните данни на човек, който е бил обвиняем през 2012 г. След това обвиненията срещу С. Б. К. са снети.

2000 лева е санкцията за прокуратурата, че е отказала да "забрави" за обвиняемия и да заличи личните му данни въпреки неговата молба. Втората санкция от 1000 лева пък е заради отказа на държавното обвинение въобще да отговори на С. Б. К. дали все още пази неговите данни в архивите си. Решението, подписано от Венцислав Караджов и останалите четирима членове на комисията, задължава прокуратурата да заличи регистрацията на бившия обвиняем.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика