Актуализираха бюджета на първо четене, Манолова заговори за Конституционен съд

29776
Актуализираха бюджета на първо четене, Манолова заговори за Конституционен съд
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха актуализацията на бюджета на първо четене. От 178 гласевали "за" се обявиха 117, а "против" - 61.

След като беше показано и гласуването по групи, от което се видя, че всички депутати от ГЕРБ и ДПС са подкрепили актуализацията, а групата на Коалиция за България е била против, залата избухна във възгласи "Горчиво!" и "Мафия!".

БСП: Тази актуализация е за задоволяване свръхамбициите на Плевнелиев

Днешният дебат е безпрецедентен. Не защото ние опитахме да провалим това заседание, а защото трите комисии са против това предложение. ...

С актуализацията се увеличава заложеният дефицит с 2,7% и се разрешава да се изтегли нов заем от 3,4 млрд. лева.

Дебатите

Споровете около това дали да има или да няма цялостна актуализация на държавния бюджет се завъртяха както политически, така и експертно. Основни действащи фигури обаче бяха председателят на Бюджетна комисия Йордан Цонев, Корнелия Нинова от БСП, бившият икономически министър и депутат от ГЕРБ Делян Добрев и, естествено, финансовият министър Петър Чобанов.

Добрев и Цонев засегнаха темата, че фискалният резерв в момента е 8 млрд. лева, но Цонев напомни, че 3 млрд. лева от тях са облигации и те не могат да се пипат, "освен ако не искаме да търсим инвеститори от Марс следващия път". Както Цонев, така и Добрев, макар и в по-малка степен, посочиха, че има около 500 млн. лева неизпълнение на бюджета. Според депутата от ДПС това стана факт, защото кабинетът е работил в неспокойна политическа обстановка. Актуализацията е нужна, за да се предотврати "извънредна ситуация" - знаете коя е тя, каза Цонев, визирайки трус във финансовата и банкова система, както и за плащане по европейските програми, ако има забавяне в превеждането на пари от ЕК. Той каза още, че актуализация е нужна, защото иначе служебното правителство ще спре плащането на ДДС, за да си осигури 600 млн. лева. Това ли искате, след като успокоихме бизнеса, попита Цонев.

От своя страна Нинова изтъкна, че само писането на проспект за външен дълг ще отнеме 20 дни, а през август финансовите пазари почиват. Значи заем може да се тегли чак когато вече има парламент, след изборите на 5 октомври - защо бързате тогава, попита тя. И възрази на твърдението на Цонев, че заемът може и да е вътрешен - за такова нещо не е ставало и дума при консултациите при президента, добави Нинова.

Кънев: Няма солидни аргументи "за" или "против" актуализация на бюджета

"Този парламент има живот само една седмица и единственото важно, което се случва там, е актуализацията на бюджета, за която си струва ...

Делян Добрев пък "разгроми" БСП, посочвайки, че заради тяхното правителство румънският икономически растеж е 5,3%, а нашият - 0,3%. Кога е имало 20 пъти разлика, попита той, без да уточни за какъв период е това 0,3%. Финансовият министър Петър Чобанов го направи индиректно, посочвайки, че на годишна база имаме растеж от 1,4%.

Чобанов каза още, че мотивът за актуализация на бюджета е засилване на фискалните буфери на разположение на правителството с оглед гарантиране финансовата стабилност на страната, да оставим възможност да има буфери в ситуация, в която общественото доверие в институциите е сериозно разклатено.

„Трябва да покажем, че съществува възможност, ако има проблеми, шокове, да се реагира. За да може да се реагира, са необходими фискални буфери”, подчерта Чобанов.

„По отношение на приходите – когато беше планиран бюджетът, не беше планиран с презумпцията, че ще имаме предсрочни парламентарни избори и шест месеца, през които на практика няма да имаме нормален политически живот и възможност да се правят реформи и да се провеждат политики. Тогава няма как да бъде изпълняван бюджет, независимо как е оформен”, заяви Петър Чобанов.

По неговите думи бизнесът е спрял да работи и е оттеглил доверието си в бизнес средата. „Затова политическата нестабилност и предсрочни избори могат да ни струват половината растеж за тази година. Това е доказателство, че се нуждаем от актуализация и засилване на фискалните буфери. Актуализацията не потвърждава тезата за финансов колапс, но създаването на буфери може да предотврати далеч по-големи проблеми”, допълни Чобанов.

Борисов: Между първо и второ четене могат да се променят параметрите в актуализация

Чел съм мотивите. Между първо и второ четене могат да се променят параметрите в актуализация на бюджета. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бой...

ГЕРБ и ДПС срещу БСП

След гласуваната на първо четене актуализация, дойде ред и на четири процедурни предложения, по които мненията си останаха все така полярни - три на Менда Стоянова плюс едно на Йордан Цонев. Всичките бяха приети с гласовете на ГЕРБ и ДПС, а БСП даваше вот "против".

Първото предложение беше за скъсяване на срока за внасяне на поправки по актуализацията на бюджета между първо и второ четене. То мина след две гласувания - в първия случай 117 души бяха "за", 60 "против" и 1 - въздържал се. Въздържалият се беше от БСП. При второто гласуване 115 бяха "за", 58 "против", като един депутат от БСП гласува "за". Споровете тук бяха по правилника на Народното събрание - Мая Манолова каза, че е императивно, че не може да има по-къс срок от три дни за внасяне на промени, а на 1 август парламентът излиза във ваканция. След като това не беше взето под внимание, Манолова заплаши, че БСП ще се обърне към Конституционния съд и ще оспори актуализацията, която дава на "неясно правителство да взема неясни заеми - дава му празен чек".

Второто предложение беше за ново извънредно заседание на парламента - на 4 август, понеделник, в 14:00 часа. То мина със 116 гласа "за" и 60 - "против". Тогава на практика ще се гледа и третото предложение на ГЕРБ - да се разреши на служебния кабинет да тегли извънреден външен заем. От БСП оспорваха, че не са ясни нито параметрите, нито за какво ще се харчи. Манолова пък побесня и заяви, че това предложение трябва първо да се внесе писмено в деловодството на Народното събрание и едва тогава да стига изобщо до пленарна зала. И пак заплаши с Конституционния съд.

Последното предложение беше за скъсяване на ваканцията на Народното събрание. То беше дело на Йордан Цонев и мина със 115 гласа "за" и 58 "против".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика