Ал. Велев: Надежда Нейнски ще се изправи пред проблеми в Анкара

17634
Ал. Велев: Надежда Нейнски ще се изправи пред проблеми в Анкара
Снимка: БГНЕС

Ако се върнем назад двама бивши външни министри на България са били посланици на страната ни в Анкара – първо Виктор Вълков, след това Стоян Сталев. Така че се оформя нещо като практика там да отиват бивши министри на външните работи.

Това казва в интервю за БГНЕС Александър Велев, бивш генерален директор на БНР и бивш генерален консул в Истанбул.

Надежда Нейнски е предложена за посланик на България в Турция

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ за назначаването на Надежда Нейнски за извънреден и пълномощ...

Това показва, че България залага сериозно на политика с Турция и праща там, така да се каже, тежката артилерия.

През последните години Надежда Нейнски не е била във външната политика, но присъства в публичното пространство. Да бъдеш посланик в Анкара е изключително голяма отговорност. Смятам, че тя е сред хората, които най-добре съответстват на този пост. Чух и други варианти за посланик в Турция, които далеч не бяха така сполучливи.

Но има много предизвикателства, пред които г-жа Нейнски ще се изправи и с които трябва да се справи.

Това, което е изключително важно, е как изглеждат българските мисии в очите на турските граждани. Тъй като съм бил генерален консул в Истанбул и познавам проблемите отвътре, зная, че значително трябва да се подобри обслужването в българските мисии на турските граждани, и българските граждани, живеещи в Турция. Защото едните имат нужда от визи, другите – от български лични документи, от различни административни услуги, които предоставят българските консулски служби. И е много важно това да се подобри, защото хората, работещи в тези мисии, представляват България, създават мнение за държавата.

Надежда Нейнски: САЩ избра България за стратегически партньор

САЩ избра България за стратегически партньор. Това показва, че ако иска, страната ни може да получи помощ в различни сфери - например п...

Един отворен, контактен и добронамерен човек винаги може да се впише в обстановката в Турция. Страната се развива много бързо през последните 12 г., тази година има избори, на които отново се очаква Ердоган да спечели, независимо дали ще бъде с мнозинство или неговата партия ще бъде водеща политическа сила, както показаха и местните избори миналата година.

Турция си остава основен партньор на Балканите, най-големият ни съсед, който е в НАТО, но не е в ЕС. Имаме граница, по която има много проблеми... Отношенията с Турция, са изключително важни.

Много е важно как изглеждат мисиите ни в Турция в очите на хората. Те са подложени непрекъснато от нашите чиновници на рекет, на изнудване, на лошо обслужване, което създава много лош имидж на България. Наскоро се видях с високопоставен български турчин от Бурса, който ми каза, че консулската канцелария в Бурса ги е накарала да намразят България.

Повече от 20 000 визи се издават годишно, български лични документи, удостоверения, заверки... Трябва мисиите да бъдат лесно достъпни, да се облекчава процедурата за получаване на виза, особено за бизнесмени и да се спре практиката хората да бъдат изнудвани, размотавани ...

"Синьо единство" напуска "Десните"

Създадената от Надежда Нейнски партия „Синьо единство" напуска коалиция „Десните", става ясно от съобщение на формацията. Р...

Когато аз бях в Истанбул направихме много за подобряване на обслужването, но с идването на Вигенин и моето прибиране се възстановиха някои лоши практики. Важно е да има прозрачност и лесен достъп до българските мисии, да се работи с българските граждани в Турция, да се подпомага Българската Екзархия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com