Американски изтребители ще патрулират в българското небе за месец

20693
Американски изтребители ще патрулират в българското небе за месец
Снимка: БГНЕС

В продължение на месец американски изтребители F-15 ще охраняват българското небе съвместно с българските пилоти. Това става ясно от съобщение на правителството, което вчера разреши пребазирането на американските военни в България.

Маневрите са част от учението "Тракийски орел", което се провежда от 10 август до 12 септември. Според военното министерство в него ще участват 12 F-15 от 493-та авиационна ескадрила на ВВС на САЩ, базирана в Лейкънхийд, Великобритания. Изтребителите вече се намират в авиобаза "Граф Игнатиево". От българска страна ще се включат изтребители МиГ-29 и МиГ-21, щурмови самолети Су-25.

Учението е планирано още миналата година, но от вчерашното решение на правителството става ясно, че се разширява обхватът на маневрите. Българските и американските военни ще изпълняват ограничени мисии по охрана на въздушното пространство (зона дежурство във въздуха, визуално опознаване и съпровождане) в рамките на интегрираната система за ПВО на НАТО, посочва Министерският съвет.

От военното министерство обясниха, че полети ще се провеждат във временно отделени зони от въздушното пространство на България, включително и на малки височини. В хода на тренировката ще се изпълняват тактически прехвати на въздушни цели, маневрени въздушни боеве, отбранителни и настъпателни въздушни операции. Зенитно-ракетни дивизиони от състава на ВВС ще изпълняват задачи по прикритие на стратегически обекти от критичната инфраструктура на страната. Бойната техника ще оперира от районите за постоянна дислокация.

Въпросът с изтребителите няма да бъде решаван от този кабинет

Ситуацията около евентуалната поръчка нови изтребители за нуждите на Военновъздушните сили или ремонт на сегашните машини няма да бъде ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика