Антоний Гълъбов: Коалиция между ГЕРБ и ДПС няма

18685
Антоний Гълъбов: Коалиция между ГЕРБ и ДПС няма
Снимка: БГНЕС

Исканията на президента към народните представители са изпълними. Въпросът е в това по какъв начин се оценява ситуацията. Това каза социологът Антоний Гълъбов в интервю за предаването "12+3" на БНР.

От изявлението на г-н Мерджанов след президента разбрахме, че всъщност БСП не оценява кризата в мащабите, в които я виждат повечето наблюдатели, а точно обратното – отново сме свидетели на възстановяването на това говорене срещу президента и на този тип институционална война, на която бяхме свидетели и през изминалата една година, добави той.

От АБВ се обявиха против актуализацията на бюджета

По повод изявлението на президента на Росен Плевнелиев за допълнителни задачи, които 42-то Народно събрание трябва да свърши, позицията...

Според Гълъбов няма коалиция между ДПС и ГЕРБ: Еднаква е позицията за актуализацията на бюджета, но причините са различни. ДПС в момента маневрира в много сложна ситуация. В нея ДПС предпочита да подкрепи по-разумните решения, отколкото да следва лоялно БСП и това се случва от месец и половина насам.

Политологът обясни, че началото между БСП и ДПС е било поставено в резултат на изявлението на лидера на БСП Сергей Станишев по повод Украйна и референдума в Крим. Тогава за първи път ДПС даде ясен сигнал, че не е готово да следва своя коалиционен партньор във властта, след като той се кани да катастрофира.

Гълъбов обясни: Това, което виждаме в момента, е по-скоро маневрата на ДПС, отколкото някакъв траен тип коалиция. Коалиционен съюз между ГЕРБ и ДПС би бил еднакво опасен и застрашителен и за двете формации. 

НС ще разглежда извънредно актуализацията на бюджета във вторник

Извънредно заседание на парламента ще се проведе на 29 юли от 15:00 часa. В дневния му ред ще бъдат включени две единствено точки - акт...

По отношение на отказа на БСП да актуализира бюджета Гълъбов каза:

Нежеланието да се съобщи действителното състояние на страната е много голям проблем, защото това ще се превърне в приоритет на дейността на служебното правителство. То ще трябва в края на своя кратък мандат да осведоми българското общество за действителното състояние на страната. Правителството в оставка не пожела да направи това. Позицията на БСП в момента е слаба и именно заради това е по-агресивна. Коалиция за България се разпадна. БСП остана сама и в навечерието на изборите за нов председател най-вероятно ще предпочете да запази тази конфронтационна риторика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика