Ася Петрова: Натиск върху мен има заради работата ми като прокурор

35422
Ася Петрова: Натиск върху мен има заради работата ми като прокурор
Снимка: БГНЕС

Компроматната война срещу мен се води постоянно, като тя е агресивна и доста сериозна. През миналата година дори бях следена от автомобил, който по-късно беше разпознат като собственост на медийна група от СДВР. Това заяви заместник-главният прокурор на България Ася Петрова.

От дълго време насам Петрова е считана за човек на Цветан Цветанов, а преди половин месец, когато бившият вътрешен министър и медийният магнат Делян Пеевски се захапаха за пореден път, депутатът от ДПС директно обвини Цветанов, че е поискал от Сотир Цацаров да назначи Петрова за свой заместник. Самата Петрова е наблюдаващ обвинител по „Килърите” – на втора инстанция трима души получиха доживотна присъда.

Радан Кънев: Заплахата за гражданския мир цели да заглуши скандала "Пеевски-Цветанов-Цацаров"

"Най-уродливото лице на посткомунистическата мафия у нас е готовността й да предизвиква етническо противопоставяне". Така говорителят н...

Самата Петрова заяви, че не може да коментира твърденията на Пеевски за натиск върху Цацаров относно нейното назначение. Не съм присъствала, няма как да знам, но мисля, че натискът върху мен е заради работата ми като прокурор, а не защото съм заместник на главния прокурор. Сотир Цацаров ясно заяви в своя позиция дали му е оказван натиск за мен. Той ми се обади лично и ме попита дали искам да съм му заместник, разказа Петрова в сутрешния блок на bTV.

Запитана на какво се основава тази „компроматна война”, тя отговори: „Имам достатъчно основание да считам, че това е свързано с пряката ми дейност като прокурор, а не като заместник и съм убедена, че рано или късно истината ще излезе наяве(...) Факт е, че тази кампания стартира спрямо мен по време на работата като наблюдаващ прокурор по наказателното производство срещу „Килърите”. Казвам фактите. След като оповестих, че съм следена и сезирах СДВР, за известен период от време бяха преустановени публикациите”.

Все пак назначението на Петрова за зам.-главен прокурор остана силно съмнително, тъй като тя реално прескочи две нива на йерархично развитие. За нея обаче подобна интерпретация „не е правилна”. „ Прокурор съм от 18 години. Преди да стана зам.-главен прокурор бях окръжен прокурор на Окръжна прокуратура Шумен. Имам достатъчно опит като прокурор. За останалото питайте главния прокурор. Не съм ничие протеже, но не бих искала да коментирам изявления на политици”, каза тя.

Ася Петрова коментира и темата с командировката на Цветан Цветанов в САЩ в края на 2012-та година – от 17 ноември до 3 декември. Обяснявам се цяла година за това посещение, а не само аз бях с Цветанов – имаше депутати, министри, магистрати, но за тях не се обелва и дума. За себе си смятам, че непрекъснатото ровене в тази история от гледна точка моето име е част от компроматната война срещу мен, завърши заместник-главният прокурор.

Цветанов настоява, че има разработка за незаконни действия на Борислав Сарафов

Има справка, която е изготвена от ГДБОП и която е постъпила в МВР, а от там е изпратена до главния прокурор по компетентност. Справка...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика