"Атака" иска държавен личен пенсионен фонд

15119
"Атака" иска държавен личен пенсионен фонд
Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на "Атака" ще гласува "въздържал се" на предложението на ГЕРБ за промени в Кодекса за социално осигуряване, които предизвикаха множество коментари, протест и разклащане на стабилността на кабинета "Борисов", предаде БГНЕС.

От "Атака" обявиха, че промените се правят прибързано и е по-добре да бъдат решени след по-широки обсъждания, но е хубаво, че въпросът се повдига, за да научат хората повече за частните пенсионните фондове и това как те оперират с парите на гражданите.

Партията на Волен Сидеров настоява, че пенсионните фондове трябва да бъдат държавни и парите, които всеки българин плаща, трябва да влизат в индивидуални вноски, за да знае всеки българин какви пари е отделил за пенсия. "Практиката е ясна - световно доказано е, че тези частни пенсионни фондове за спекуланти. Примерите са от Аржентина, Чили и други", каза Десислав Чуколов на брифинг в кулоарите на парламента.

Всяка вноска, която е за пенсия, трябва да влиза в държавен фонд, а всеки българин да има индивидуална партида и да знае колко пари са се събрали, поиска Чуколов. Тези държавни пенсионни фондове да инвестират в българска икономика, а не в чужбина, иска "Атака". Чуколов обяви, че партията му ще внесе законодателни промени в тази посока.

Предложението на ГЕРБ Чуколов нарече "необмислено", но призна, че то "все пак отваря вратата" в посока на това да се заговори с какво се случва с парите на българите, отделени за пенсия. Не е редно да се прави подобна реформа, за ден и половина, посред нощите, добави неговия колега Николай Александров. Той обясни, че "Атака" ще предложи личните пенсионни фондове да могат да се онаследяват при инцидент.

Надявам се президентът Плевнелиев да е "щастлиФТ" от своята позиция, но нашата е ясна, коментира призива на президента Плевнелиев от сутринта Чуколов. Той обяви още, че партията му ще подкрепи идеята на БСП за създаване на комисия, която да реши всички тези въпроси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com