"Атака" ревна: Плащаме само заплати на армията, а няма с какво да стреляме

8328
"Атака" ревна: Плащаме само заплати на армията, а няма с какво да стреляме
Снимка: БГНЕС

Над 90% от бюджета на МО отива за фонд „Работна заплата”, каза депутатът от "Атака" Илиан Тодоров. Бангладеш разполага с 45 изтребителя, Етиопия - с 24, Конго - с 6. Ние разполагаме само с два, посочи Тодоров при обсъждането на доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на България през 2014 г., внесен в парламента от Министерския съвет.

През 2014 г. военният бюджет е позволил за модернизация да бъде отделен 1,38 % от него, като същия процент, съгласно тригодишната финансова рамка, през 2017 г. ще бъде сведен до 1,12 %. Това означава, че през следващите години страната остава без армия, смята Тодоров.

1000 военни и един хеликоптер в честванията по случай днешния празник

Днес в цяла България се отбелязва не само Гергьовден, а и Деня на храбростта и на Българската армия. В церемонията в столицата  ...

„Имаме танкове, които нямат снаряди да стрелят. Военноморски флот също няма снаряди да стреля. Войниците са със скъсани кубинки. Липсва противовъздушна отбрана, зенитно-ракетни комплекси – това е състоянието на армията ни днес”, добави депутатът.

„Навремето имахме сериозно въоръжение, което ни беше подарено от „лошия” Съветски съюз. Под напъните на НАТО и на Турция вие го унищожихте”, обърна се депутатът към колегите си, чиито партии са били във властта. „За нас от "Атака" това е повече от национално предателство, защото вие лишихте страната от нейните реални отбранителни способности”, категоричен бе Тодоров.

Документът бе приет с гласовете на мнозинството и ДПС, единствено "Атака" и неколцина депутати от БСП бяха против.

„Когато говорим за нуждата от модернизация и за нова техника, която да се вкара на въоръжение в българската армия, ние от "Атака" задаваме един елементарен въпрос: Защо да се харчат 4-5 млрд. за старо американско въоръжение, а тези 4-5 млрд. не бъдат използване за възраждане на военно-промишления комплекс в България”, попита народният представител. Той обясни, че така държавата от една страна ще печели от продажбата на оръжия, от друга страна ще се отворят хиляди работни места. В същото време военно-промишленият комплекс ще може да снабдява с нужното въоръжение българската армия. Тодоров даде за пример съседна Румъния, която произвежда фрегати, самолети, вертолети и основен боен танк.

Почитаме Свети Георги и Българската армия

Днес почитаме Свети великомъченик Георги Победоносец (275-281 – 23 април 303). Той е един от най-почитаните светци, мъченик за ...

„Чуваме от Реформаторския блок че трябвало старото съветско въоръжение да бъде свалено от българската армия”, припомни Илиан Тодоров. „Защо обаче съветското въоръжение не се сваля от армиите на Полша, на Унгария, на Словения, на Словакия? Разбира се, защото са похарчили стотици милиони и не е нужно с лека ръка да се откажат от руското оръжие”, обясни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика