Атанасов пита: Защо прокуратурата пише, а ГЕРБ внася законопроекти?

8924
Атанасов пита: Защо прокуратурата пише, а ГЕРБ внася законопроекти?
Снимка: БГНЕС

Нищо особено не се случи – така о.з. генерал Атанас Атанасов, който е шеф на вътрешната комисия в парламента, коментира вчерашната си среща с главния прокурор Сотир Цацаров.

Атанасов уточни, че има няколко законопроекта за промяна на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Става въпрос за затягането на режима за излежаване на присъди и по-добър контрол спрямо вече осъдени. В този законопроект обаче се предвижда, че СРС-та спрямо магистрати да бъдат разрешавани само от председателя на Върховния касационен съд, а исканията за използване на СРС могат да се правят само от главния прокурор. Мен това ме притеснява и почвам да се питам, ако въведем тези правила, ще има ли време главният прокурор да прави друго, освен да чете какво са си говорили магистратите, попита ген. Атанасов в сутрешния блок на Нова телевизия. Предложението е на група народни представители, начело с шефа на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Цацаров прехвърля отговорността за спирането на сделки на финансовия министър

Крайно неприемливо е на главния прокурор да се дава власт да спира финансови операции или сделки за срок до 48 часа. Това коментира гла...

Защо в прокуратурата се пишат неща, които ГЕРБ после внася като законопроекти? Според Атанасов под прикритието "съдебни експерти помагат", съдебната власт си пише законопроекти и ги вкарва „по бързата писта” т.е. чрез ГЕРБ. Не бива да се позволява да се смесват властите – нека всеки да си знае мястото, категоричен беше реформаторът. Според Атанасов властта се заграбва не от ГЕРБ, а от прокуратурата. Шефът на правната комисия добави, че напоследък често виждали бившия главен прокурор Никола Филчев в Съдебната палата и можело той да прокарва идеи и някой да се подвежда по тях.

Идеята прокуратурата да бъде извадена от съдебната система е на Реформаторския блок. По-добре прокуратурата да е извън независимата съдебна власт, която се вижда, че не е толкова зависима, смята Атанасов. И посочи, че Цацаров трябва да отговори защо го пришиват към Пеевски.

Колегите от ГЕРБ забравиха ли Костинбродската афера? Забравиха ли КТБ? И в двата случая прокуратурата взе основно участие. Кой ще разследва прокурорите? Създава се спецзвено, което е на подчинение на прокуратурата. В звеното влизат МВР и ДАНС, но как така органи на изпълнителната власт са на подчинение на съдебната, попита Атанасов. И каза, че не знае какво е това спецзвено. Ако и един определен заместник-главен прокурор ще ръководи звеното ..., многозначително намекна Атанасов. Слушам го и г-н Цацаров – да спазваме правилата. Ами хайде да ги спазваме, призова депутатът от Реформаторския блок. И обеща на парламентарен контрол да се изясни какво е това спецзвено. Цацаров ни казва – без мен няма да стане, смята Атанасов.

На този етап не мога да кажа, че ГЕРБ участва заедно със Сотир Цацаров. Ако те се противопоставят, ще ги обвинят, че са срещу борбата с корупцията. Имам чувството, че се извиват ръце. Основната задача, струва ми се, е да си остане статуквото в съдебната система. Реформаторският блок ще се бори докрай – няма да излезем от властта, нищо няма да се случи, ако излезем, подчерта Атанасов на въпрос дали Реформаторите ще дадат оставка, ако видят, че нищо не се случва. Ще искаме хората, които ще проведат съдебната реформа, „да нямат тежести от миналото”, каза реформаторът. Според него вече има надпревара кой да проведе съдебната реформа и има опит да се имитира съдебна реформа.

Цветанов: Може финансовият министър да спира сделки, не главният прокурор

Смятам, че ме обвиняваха до петък, че бламирам правосъдния министър. Тогава стана ясно, че това не е така, заяви депутатът от ГЕРБ и би...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика