Атанасова покани Цветан Василев на изслушване във Временната комисия за КТБ

6098
Атанасова покани Цветан Василев на изслушване във Временната комисия за КТБ
Снимка: БГНЕС

Временната парламентарна комисия за КТБ ще разгледа интервюто с Цветан Василев. Това стана ясно от думите на депутата от Реформаторския блок Димитър Танев, който е член на комисията. Според него, очевидно има много сериозен проблем с управлението на банката през годините.

В качеството си на председател Десислава Атанасова покани мажоритарния собственик на КТБ на изслушване в комисията за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с действията на държавни органи и институции, които е следвало да упражнят контрол и противодействат на източването на Корпоративна търговска банка в периода 2009-2014 г.

НАП блокира акциите на "Вива Телеком България" в БТК

След като през миналата седмица собственикът на компанията LIC33 Пиер Луврие обяви, че е придобил "Виваком", "Дунарит", "Авионамс", НУР...

По думите на Атанасова, в писмо, адресирано до нея, Цветан Василев е заявил готовност да отговаря на въпроси във комисията.

Законът не позволява една банка да притежава активи на каквото и да е дружество. Очевидно, има вратички, има механизъм, през който това да се случва, предстои да видим, коментира казуса Димитър Танев.

Спомням си, че когато се обсъждаше обявяването на особен надзор на КТБ, една от опциите беше да се търси инвеститор, който да покрие задълженията и, доколкото си спомням, един от вариантите беше самите собственици да намерят този свеж ресурс. Уви, не се представиха достатъчно надеждни инструменти и, в края на краищата, се оказа, че тази банка фалира заради това, че има отрицателна капиталова адекватност, каза депутатът в интервю за БНР.

Тази банка години наред даваше лихви, значително по-високи от пазарните. Ние трябва да се уверим, че наистина това е било, защото тя е печелила добре или това е било да се привлича, на пирамидален принцип, свеж ресурс, коментира още той.

Бареков: Аз само призовавах Борисов да ходи на работа, не му се извинявам

Не приемам никой да се извинява от мое име! А аз не бих се извинил на никого за нищо свързано с политическата ми кариера, освен на наши...

Нека видим и как са давани кредитите, защото това, което излезе и в публичното пространство, че много голяма част от кредитите не са обезпечени...Боя се, че подобен скандал, с толкова значим ефект върху българската икономика не е имало. Със сигурност ще разгледаме интервюто с Цветан Василев и неговите твърдения, убеден съм, че има достатъчно отговорни институции и политици, които да заявят своята позиция, каза още реформатрът.

Димитър Танев добави, че всички лица, които по един или друг начин имат отношение към КТБ, независимо да ли се казват Пеевски, Василев, Иванов или така нататък ще бъдат призовани, разбира се, когато се установи, че имат отношение към съотвения казус.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика