ББЦ ще се въздържи при гласуването

9182
ББЦ ще се въздържи при гласуването
Снимка: БГНЕС

Депутатите на "България без цензура" няма да подкрепят предложението на ГЕРБ държавата да тегли заем от 16 млрд. лв.

Това стана ясно от думите на депутата Светлин Танчев в предаването "Референдум" по БНТ.

"Позицията на парламентарната ни група е непроменена – смятаме, че най-малкото, което можем да направим, е да се въздържим при гласуването на заема", поясни той. Съпредседателят на парламентарната група на Български демократичен център посочи, че групата на БДЦ, част от която са и депутатите на ББЦ, е взела решение да се въздържи при гласуването на заема.

"Във финансите по дефиниция най-евтиният ресурс е заемният ресурс", призна Танчев, но подчерта, че в сегашната ситуация има редица проблеми, сред които - непредвидимостта и липсата на дългосрочна визия. "Няма прозрачност при избора на консорцуима от банки, който ще направи тази емисия на пазара. От друга страна, както и хората казват, това е и нашето мнение - няма яснота как ще се изразходват тези средства", подчерта Танчев.

Той е категоричен, че нищо не изисква такава спешност, с каквато се настоява за тегленето на заема. "Трябваше да се предвидят 2-3 месеца, да дебатираме, да се обединим всички, да излезем с общо решение и да има смисъл да се взимат тези пари. В момента просто закърпваме дупки и по никакъв начин няма да се подобри състоянието на българите за в бъдеще", предупреди Светлин Танчев.

По думите му, когато представителят на парламентарната група е гласувал "за" дълга в бюджетна комисия, от парламентарната група са очаквали, че ще има широк дебат и ще стане ясно в кои сектори ще се инвестират парите, така че да се получи прираст на БВП или по някакъв начин да се вдига икономиката. Танчев обаче направи тъжна равносметката, че до момента не се виждат наченки на реформи, които да влияят позитивно на икономиката.

Светлин Танчев подчерта, че извън сумата по дълга, която е около 6 млрд. лв., единственото, за което се казва, че ще са нужни средствата от заема, са дефицитите в бюджета, които се формират от Здравната каса, от НЕК и от останалите структури в държавата, които не се реформират. Според него трябва да се представи дългосрочна програма, дебатирана с всички партии, социални и несоциални субекти и наистина да се направи нещо разумно. По думите му е по-добре да се вложат усилия в събираемостта на приходите, отколкото "просто да предвидим, че в следващите 2-3 години ще имаме по 3 млрд. лв. дефицит в бюджета и това е начинът да го финансираме".

"Моето опасение е, че дори да ги гласуваме тези 16 млрд. лв., пак ще излязат нови проблеми и това няма да реши въпроса. Въпросът ни е с разходването на средствата, а не с това от къде да ги вземем", коментира Танчев. В заключение той подчерта, че държавата ни може да бъде икономически тигър, стига целенасочено да има държавна политика в подкрепа на бизнеса.

Горанов към бизнеса: Колко БВП произвеждате?

Искам да изясним кой в какво качество стои на тази маса, защото се претендира, че това са само национални представителни организации. Т...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика