БНБ иска закон за привилегироване на държавата заради КТБ

40661
БНБ иска закон за привилегироване на държавата заради КТБ
Снимка: БГНЕС

Очевидно е, че ще трябва да приемем законодателство заради проблема, който възникна с Корпоративна търговска банка (КТБ). Ще трябва да търсим широк консенсус – трябва да дадем отговор на обществото. С тези думи председателят на Бюджетната комисия в Народното събрание Йордан Цонев откри извънредното заседание на комисията, на което беше изслушан гуверньорът на БНБ Иван Искров относно ситуацията в КТБ.

В началото на изявлението си Искров предупреди, че няма да коментира действия на прокуратурата спрямо Корпоративна търговска банка. Гуверньорът на БНБ потвърди, че в периода 18-20 юни от КТБ са изтеглени средства на стойност от около 1 млрд. лева. При искане на ръководството на дадена банка заради липса на ликвидност по закон БНБ е длъжна да наложи специален надзор – както за КТБ, така и за „Креди Агрикол”, припомни Искров.

Прокуратурата започва незабавна проверка по сигнала за КТБ

По заповед на главния прокурор Сотир Цацаров прокуратурата започва незабавна проверка по сигнал на БНБ. Това съобщиха от самата институ...

По думите на Искров резултатите на „Креди Агрикол” са много добри. Резултатите на КТБ обаче са, меко казано, лоши. Общият кредитен портфейл на КТБ е 5,4 млрд. лева, но за 3,5 млрд. лева няма достатъчно данни, каза гуверньорът. Установени са множество връзки между получателите на тези кредити и мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. Това навежда на мисълта за умишлени действия. Очевидно е, че миноритарните акционери в КТБ са също ощетени. Внесохме одиторския доклад на в прокуратурата, каза той.

Само ден преди поставянето на КТБ под надзор са изтеглени над 205 млн. лева в брой, предимно предоставени в евро – и то на лице, упълномощено от Цветан Василев, потвърди Искров. Той каза, че и тази информация е дадена на прокуратурата.

Оттук-насетне държавата и БНБ се ориентират към защита на клиентите и акционерите на КТБ, заяви гуверньорът. Очевидно е, че заради този портфейл от 3,5 млрд. лева не може да има одържавяване на КТБ – това би застрашило дейността на Българската банка за развитие, която можеше да стане собственик на КТБ, така и активи на БНБ, подчерта Искров. Целта остава непроменена – гражданите и фирмите със средства в КТБ да разполагат с тях, с изключение на компаниите, свързани с Цветан Василев, добави той. Такива компании, свързани с мажоритарния собственик на КТБ, няма да получат държавна гаранция на средствата си, увери гуверньорът на БНБ.

Искров припомни и, че „Креди Агрикол” ще бъде одържавена, там ще бъдат прехвърлени добрите активи и пасиви на КТБ, а самата „Креди Агрикол” ще има ново име. КТБ ще бъде обявена в несъстоятелност, като привилегировани кредитори ще са държавата и Фонда за гарантиране на влоговете. Предложението на БНБ предвижда гаранция на всички влогове в КТБ, независимо от размера им. По закон се гарантират само влоговете от до 100 хил. евро. На нейно място ще има банка за лоши, токсични кредити. Всичко това ще е възможно чрез специален закон, който БНБ вече е подготвило и е представило проекта пред Народното събрание, заяви гуверньорът на БНБ.

Последствията - въпроси и отговори

Реформаторите искат незабавно да започнем процедурата за влизане в еврозоната

Във връзка с информацията, изнесена днес от БНБ за отнемането на лиценза на КТБ, Реформаторският блок оповести следната си официална по...

Финансовият минситър Петър Чобанов потвърди подкрепата на държавата за БНБ. Той каза, че вероятно ще се вдигне тавана на публичния дълг за тази година, но няма да се дават пари за "Креди Агрикол" от държавния бюджет и фискалния резерв.

Чобанов призна, че може при дефицит на начислена основа може да се прехвърли границата от 3%, която изисква ЕС. Увеличението на дефицита може да е с до 2 млрд. лева. Това е еднократен акт, каза финансовият министър и не даде точен отговор ще има ли процедура за свръхдефицит от страна на ЕС срещу България.

Тези думи на Чобанов накараха Менда Стоянова от ГЕРБ да заяви, че не е лошо да има процедура по свръхдефицит, за да ни наблюдават по сериозно от ЕС. И добави, че може би банковият ни надзор трябва също да мине в европейски ръце - чрез присъединяване към Европейския банков съюз. Имаме ли финансово разузнаване, как може да се вземат 200 и кусур милиона лева и да се изнесат в чували, попита Стоянова.

Надзорните органи не стоят на вратите на банките - редно е да се прави разлика между такива органи и оперативно-следствени, отговори Иван Искров. Надзорът работи по документи, аз за пръв път виждам такова нещо - да се изтеглят в чували 205 млн. лева, каза гуверньорът на БНБ. Искров обеща и, че веднъж след като има ново правителство, БНБ ще поиска от Лондонския банков регулаторен орган да направи проверка на банковата система.

Във връзка с разпространеното от прокуратурата съобщение относно изнесени неправомерно пари от КТБ, парламентарната група на ГЕРБ изрази подкрепа за действията на държавното обвинение.

Йовчев: Има данни за извършено тежко престъпление в КТБ

Явно липсват пари от КТБ, има образувано досъдебно производство, но срещу кого сега не мога да кажа. Това заяви вицепремиерът и вътреше...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика