БСП алармира за нов дълг от 16 млрд. лева, който ГЕРБ иска да тегли

15505
БСП алармира за нов дълг от 16 млрд. лева, който ГЕРБ иска да тегли
Снимка: БГНЕС

Нов дълг от 16 млрд. лева иска да изтегли кабинетът на Бойко Борисов, като при пълно неуважение към парламентарните институции се предлага договор за ратификация от 170 страници късно вечерта на предишния ден. Това е грандиозен скандал, заяви депутатът от БСП и зам.-председател на комисията по бюджет и финанси Румен Гечев, предаде БГНЕС.

Гечев обясни, че в дневния ред на днешното извънредно заседание на Комисията по бюджет и финанси на парламента е включена ратификация на договор за дилърство, сключен на 6 февруари между Република България в качеството на емитент и "Ситигруп Глобъл Маркетс Лимитид", "Ейч Ес Би Си Банк Пи Ел Си", "Сосиете Женерал: и "Уникредит Банк АГ" в качеството на организатори и дилъри относно Глобална средносрочна програма на Република България за издаване на облигации на стойност 8 000 000 000 евро.

Парламентът одобри окончателно теглене на външен заем за 1,5 млрд. евро

Народното събрание ратифицира нов външен заем в размер на 3 млрд. лева на второ четене, предаде репортер на Агенция „Фокус”...

Управляващите предлагат до 2016 - 2017 година още 16 млрд. лева, посочи Гечев и припомни, че България вече е изтеглила дълг от 8,1 млрд. лева. "Скандалът е многопосочен. Първо е неуважение към Народното събрание и бюджетната комисия да се правят извънредни заседания за колосални суми, които ще поема българският народ", каза той. По думите му, става дума за около 10 000 лева на всяко живородено дете през следващите десетилетия. "Абсолютно неприемливо е по такъв начин да се подхвърля на Народното събрание такъв дълг, добави Гечев и обясни, че договорът, който са сключили управляващите на 6 февруари с посредници по реализацията е към 170 страници. Кога можем да го прочетем, попита той.

Гечев обясни, че подобни средносрочни заеми не се гласуват по този начин. Дълговете се гласуват година за година. Това създава директна опасност за нарушаване на правилото от Маастрихт – публичният дълг да е до 60% от брутния вътрешен продукт, категоричен е червеният политик.

Същевременно председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни, че са необходими 14 милиарда лева, за да се рефинансират стари дългове. "Начинът, по който се иска ратификацията е същият, по който са се искали ратификациите и досега. Тези 16 млрд. лева се отнасят за тригодишен период. 14 млрд. лева от тях са необходими, за да се рефинансират стари дългове. Само 4 млрд. лева от тях са за финансиране дефицитите така, както са предвидени за 2015, 2016 и 2017 година. Дългът не ражда дефицит. Той е начин да се финансира дефицит. Колко е дефицитът записан в Закона за държавния бюджет за 2015 година", попита Стоянова, цитирана от Агенция "Фокус". Тя каза още, че какъвто дефицит предвижда правителството за 2016 година и 2017 година в тригодишната програма на правителството, толкова е и размерът на заема. „Това е нов инструмент за финансиране с външен дълг за три години”, заяви Стоянова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика