БСП иска минимална заплата 400 лв.

16287
БСП иска минимална заплата 400 лв.
Снимка: Thinkstock/ Guliver

"Народът ни е най-бедният, най-болният и най-нещастният в Европа. Най-безспорен принос за това има първото правителство на Бойко Борисов". Това се казва в декларация на ПГ на БСП Лява България, представена от депутата Георги Гьоков, съобщиха от БСП.

В нея се припомня още, че по всички социални и здравни показатели страната ни е твърдо на последно място в Европейския съюз - най-ниските заплати, най-лошото и скъпо здравеопазване. "Новата безпринципна четворна коалиция и правителството "Борисов 2" на практика доказва, че отново ще води политика не за народа, а срещу народа", се казва още в декларацията. Социалистите са категорични, че хората помнят какво се е случвало по време на управлението на ГЕРБ и този път няма да ги търпят три години и половина, за да ги изгонят от управлението. В документа се посочва още, че очевидно ГЕРБ остават верни на философията си за неглижиране на социалната тема. "Бюджет на тоталното замразяване, на бедността, повтаря се политиката на социална рестрикция", заявяват още социалистите.

Като пример за това се посочва, че всички параметри на социалните плащания остават непроменени: обезщетението на майките за отглеждане на дете от 1 до 2 години, добавката за децата с увреждания, минималната работна заплата. В декларацията се казва още, че освен бюджет на социалната стагнация, ГЕРБ предлага и бюджет на дискриминация, на рестрикцията, на наглостта. "С други думи предлагате бедност и безработица. Предлагате четири години на пълното нищо в социалната сфера", заявяват народните представители от БСП Лява България.

Ние от Коалиция "БСП ЛБ" ще бъдем докрай последователни в действията си, защото България се нуждае от радикална промяна на обществено-политическия живот, на социалната и икономическата политика, от стриктно спазване на конституционните норми и демократичните принципи и механизми.

Затова настояваме за минималната работна заплата още през следващата година да се увеличи на 400 лв. Да се увеличи размерът на месечните добавки за деца поне с 10%, за да се компенсира нарастването на издръжката на живота. Категорично се обявяваме против замразяването им което се превърна в традиция при управлението на ГЕРБ.

Настояваме за пенсионна реформа, която обвързва решенията за пенсионната възраст с продължителността на живота, въвежда гъвкави условия за пенсиониране и гарантира получаване на пенсия при навършване на определена възраст и реално достижим осигурителен стаж; За регулярни коледните и великденски добавки към пенсиите на всички пенсионери.

За преминаване към прогресивно облагане на доходите на физическите лица и към семейно подоходно облагане; Държим на здравеопазване, което засилва обществения характер на системата чрез по-силно ангажиране на държавата, изравнява достъпа в различните региони, въвежда ясни стандарти за медицинските дейности и равностойни финансови условия за различните лечебни заведения; Държим и ще следим за насочване на финансовите средства от държавата за издръжка на образованието в държавните и общинските училища;

Настояваме за провеждане на реиндустриализация на страната, за създаване на условия за нови, предимно модерни производства и за възстановяване на части от структуроопределящи за икономиката на страната предприятия при икономическа обоснованост, подчертават още от БСП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика