БСП иска санкция при отказ от задължително гласуване

4490
БСП иска санкция при отказ от задължително гласуване
Снимка: БГНЕС

Задължителното гласуване да бъде съчетано със санкция при отказ. Това предложение направи Янаки Стоилов по време на дебатите за провеждане на национален референдум, предаде БГНЕС.

В противен случай, според Стоилов, няма да се промени нищо и няма да се повиши избирателната активност. "Някоя институция или партия направи ли си труда да проведе точни изчисления какво означава като технология съчетаването на местни избори с референдума. Съчетаване на местния вот с въпроси за референдума може да предизвика опорочаване на самите местни избори. Комисиите ще бъдат поставени пред дилемата или да не свършат работа или да запишат резултати, близки до истинските", коментира Стоилов.

Той бе категоричен, че този въпрос не е поставян пред ЦИК, а се отива към обсъждане на въпросите за референдума. "Местните избори и референдумът трябва да бъдат отделно. Пробутването на референдума с местния вот говори за конюнктурни политически цели", добави Янаки Стоилов.

Лидерът на ДПС Лютви Местан взе думата, като посочи, че след референдума в Гърция е представил под формата на декларация специална позиция, в която направил връзка с този референдум и идеята за свикване на референдум за избирателната система в България. "Как да разбирам негативната ви позиция за референдума, обърна се Местан към Янаки Стоилов и допълни, че ДПС не са противници на референдумите, но от движението твърдят, че може би не е добре да се провежда референдум по толкова експертни теми. Референдумите следва да са по ценностни, а не по експертни теми, допълни Местан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика