БСП се провали - не успя да спре актуализацията на държавния бюджет

12830
БСП се провали - не успя да спре актуализацията на държавния бюджет
Снимка: БГНЕС

Българската социалистическа партия използва процедурна хватка, но не успя да провали извънредното заседание на парламента, на което трябваше да се гледа на първо четене цялостната актуализация на държавния бюджет.

Какво се случи - беше направено предложение задължително да присъстват шефовете на Агенция „Митници” и на НАП. Веднага след това от БСП поискаха поименна проверка с цел да бламират кворума.

Парламентът актуализира бюджета на НЗОК на първо четене

Със 184 гласа „за” и само един „въздържал се” Народното събрание прие актуализация на бюджета на НЗОК на първо ...

От ГЕРБ мигновено избухнаха – как ще бъдат задължени тези хора да дойдат пред парламента, да не би да ги арестуват, за да дойдат. Възражението не беше прието от водещата днешното извънредно заседание на парламента Мая Манолова. При проверката се оказа, че отсъстват и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, и този на ДПС Лютви Местан. Естествено, нямаше ги и такива знакови имена като Цветан Цветанов, Делян Пеевски, за когото всички са чували, че би трябвало да ходи на работа, но малцина са го виждали, както и Волен Сидеров. Всъщност липсваха всички депутати от БСП и „Атака”. Нямаше ги и депутатите, които обявиха, че подкрепят "България без цензура", включително най-новият - Димитър Аврамов.

След преброяването обаче се оказа, че в пленарна зала има 122-ма депутати - с един повече от необходимото за кворум. Манолова веднага заяви, че пак ще брои, докато депутатът от ДПС Йордан Цонев започваше изказването си. Междувременно парламентарната група на БСП се върна в пленарна зала.

В крайна сметка не беше прието и да се доведат шефовете на Агенция "Митници" и НАП.

Гражданските представители в НС – твърдо против

Борисов моли БСП и ДПС: Подкрепете поне собственото си правителство за актуализацията

Трябва да има актуализация на бюджета на НЗОК. Това посочи по време на днешното извънредно заседание на парламента лидерът на ГЕРБ Бойк...

Преди днешното извънредно заседание на парламента, заседание имаше и в Обществения съвет (ОС) към Комисията за взаимодействие с гражданските организации и движения при 42-то Народно събрание. То зае позиция против по отношение на дебата за актуализация на държавния бюджет и на НЗОК, както и на някои предложения на президента Росен Плевнелиев. Ето ги и всичките позиции „против”:

Против всякаква актуализация на държавния бюджет. Според ОС има достатъчно средства, лостове и възможности за вътрешно преразпределение на ресурсите на държавата.

Против каквато и да е актуализация на бюджета на НЗОК. ОС смята, че исканата актуализация на НЗОК е предпоставка за промяна и подмяна на досега гласувания държавен бюджет.

Категорично против искането за увеличаване на правомощията на служебното правителство. Искането на президента  в тази посока е грубо нарушение на Конституцията и предполага нейното узурпиране и суспендиране, казват "гражданските представители".

Миков: Подкрепяме актуализация за НЗОК, но не и цялостна за държавния бюджет

Пълна актуализация на бюджета няма да подкрепяме, защото няма мотиви за такава и тя е ненужна. Това каза новият председател на БСП Миха...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика