Бареков: Истинското център-дясно сме само ние и ГЕРБ

22421
Бареков: Истинското център-дясно сме само ние и ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

Позицията на Българския демократичен център (БДЦ) се оказа най-последователна и остава непроменена. Това каза лидерът на "България без цензура" и зам.-председател на групата на ЕКР в Европарламента Николай Бареков на брифинг в Народното събрание.

Той присъства на заседание на парламентарната група на БДЦ, на която бе обсъдена актуалната политическа обстановка след лидерската среща за обсъждане на вариантите за съставяне на нов кабинет, съобщиха от ББЦ.

"Ако някой поиска нашата подкрепа, е редно да ни потърси и след това да каже за какво я иска", обяви лидерът на ББЦ. "БДЦ се отнася с разбиране към ГЕРБ, които трудно могат да кажат за какво искат подкрепа в момента, защото въпреки доброто желание за коалиция на малцинството, такава все още не е съставена", каза от своя страна лидерът на ЗНС Румен Йончев. По думите му групата очаква да им бъде поискана подкрепа за нещо конкретно – за политики, за програма, за управленски формат. "В противен случай ние не можем да подкрепяме нещо бланково в пленарната зала", поясни той.

Ние имаме желание в този парламент да бъде спазен вотът на суверена и да бъде избрано центристко-дясно правителство с мандата на първата политическа сила – ГЕРБ, допълни Николай Бареков.

"Нека да видим кои са тези формации, парламентарни групи, които вътрешно в себе си съдържат хомогенен състав от центристко-десни формации. "Гледайки отстрани, такава група, освен тази на ГЕРБ, е Българският демократичен център, защото вътре е ББЦ, чийто председател е шеф на Консерваторите, вътре е ЗНС, която е била дългогодишен член на ЕНП, вътре е партия, която е създадена в подкрепа на българския бизнес - ЛИДЕР. С нас в коалиционния съвет са партии от център-дясното пространство, а в председателския съвет е партия "Гергьовден", която не е лява партия. Посочете ми коя друга формация, освен ГЕРБ и коалиция БДЦ са съставени от партии, които са в център-дясното", подчерта още Николай Бареков. Той е категоричен, че БДЦ е част от гръбнака на център-дясното.

По-късно днес предстои среща между Николай Бареков и председателя на ЕНП Жозеф Дол. По повод срещата по-рано в НС с останалите лидери, Бареков коментира: "Дол се изказа много точно и много умерено - не е дошъл тук, нито да поставя министър-председател, нито да гласи коалиции, но е казал принципно какво ЕП и неговата формация смята, че е добро, когато се създава правителство в проблемна държава – член на Европейския съюз".

Плевнелиев: Надявам се на едно проевропейско правителство преди 10 ноември

Надявам се България да има едно проевропейско правителство преди 10 ноември, което да даде ясно посоката. Това каза в рамките на провел...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика