Бареков потърси Цацаров заради Яне Янев

2788
Бареков потърси Цацаров заради Яне Янев
Снимка: БГНЕС

Евродепутатът и лидер на "България без цензура" (ББЦ) Николай Бареков даде на главния прокурор премиерския съветник по корупционните въпроси Яне Янев за търговия с влияние, оклеветяване и заплаха. Повод за сигнала е изявлението на Янев пред Mediapool, че съвсем скоро прокуратурата ще вкара в съда дело срещу лидера на „България без цензура“.

Лице, облечено в изключителна държавна власт, отправя публична заплаха и анонсира Ваше действие през качеството си на висш чиновник в Министерски съвет срещу представител на опозицията, се казва в сигнала до Сотир Цацаров. В документа се посочва, че Янев твърди, че разполага с тайна информация от „кухнята“ на Главна прокуратура за „отзоваването“ на Бареков от Европейския парламент и привличането му като подсъдим в срок, съвпадащ изцяло с предстоящата предизборна кампания, казват от "България без цензура".

Бареков поиска Борисов да уволни Янев

Лидерът на "България без цензура" и евродепутат Николай Бареков изпрати открито писмо до премиера Бойко Борисов. В него се казва, че Ян...

"Ако има канал, по който политическата власт в България работи като шапка на прокуратурата за обстрелването на политически неудобни личности, то това е противозаконно и противоречи на основния закон на Република България, който е дефинирал разделението на властите. В случая е налице погазване на закона, след като представител на изпълнителната власт /г-н Яне Янев/ поставя ултиматуми и заповядва на независимата съдебна система, в случая прокуратурата. Премиерският съветник Яне Янев е извършил престъпление по оклеветяване и заплаха, като публично, чрез медиите, е заплашил хора, защитени с европейски имунитет от съдебна саморазправа преди Вашата институция да е предприела каквото и да било запитване срещу мен и моя имунитет пред компетентните европейски власти", пише Бареков до Цацаров.

Предисторията

Янев коментира Бареков в петък, след като евродепутатът пусна пост в личния си профил във Facebook, касаещ лидера на РЗС. Бареков написа: "Очевидно болонката на властта е била посъветвана от господаря си да оттегли подкрепата на изчезналата си партийка за Данчо Лечков. Това е чудесна новина и за самия Лечков, особено ако е решил да играе докрай срещу ГЕРБ и статуквото на изборите за кмет на Сливен". 

"Бареков е много по-притеснен от досъдебното производство, което очаквам да влезе в съда до края на октомври. Става дума за едни документи, които са собственоръчно написани от фалиралия банкер Цветан Василев, от които става ясно, че е давал пари на Бареков", отвърна Янев, който добави, че "ако прокуратурата си свърши работата", Бареков ще е първият отзован български евродепутат.

Яне Янев: Там, където е Бареков, аз не мога и няма да бъда

„Ред, законност и справедливост“ не може да застане зад кандидатури, подкрепени от партията на Николай Бареков. Това каза з...

Самият Янев бил завел три дела за клевета срещу евродепутата, всяко с иск за около 25 000 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика