Без селфита в тъмните стаички по време на вота

15714
Без селфита в тъмните стаички по време на вота
Снимка: Thinkstock/Guliver

Правенето на селфита в тъмната стаичка по време на изборния ден е забранено. Това припомниха от Централата избирателна комисия в разяснителна кампания пред студенти от Минно-геоложкия университет в София.

Ако гражданин бъде забелязан да си прави снимки с бюлетината в помещението за гласуване, то неговият глас няма да бъде зачетен, предупреди Александър Андреев от ЦИК.

ЦИК обясни как да гласуваме

Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова показа образец на бюлетината за предстоящите парламентарни избори. „За да е валиден гласът в ...

Той обясни: "Една тенденция, която в последно време се появи, а именно селфито. В много случаи хората желаят да се заснемат как гласуват в изборното помещение или в кабината за гласуване. Това е недопустимо, тъй като по силата на изборния кодекс използването на фотоапарат, всякаква заснемаща техника, телефони, и снимането на вота се третира като показване на вота, т.е. нарушение на тайната на гласуването. Тези бюлетини ще бъдат унищожени".

От комисията представиха и машините за електронно гласуване пред студентите. И на тези избори електронният вот ще бъде експериментален, информира Дарик радио.

Представителят на ЦИК Камелия Нейкова посочи, че определеното време за гласуване на избирателя машинно е шест минути. „Ако излезе извън тези шест минути, системата спира. Това не означава, че не може отново да се допусне, но пак с активиране от СИК. Искам да ви уверя, че минута-две са предостатъчно, за да се гласува машинно. Така че шест минути са напълно допустимо време, в което всеки един избирател, дори и да не е виждал никога машината, ще се справи”, заяви тя.

Според студентите от Минно-геоложкия университет, присъствали на лекцията, подобни разяснителни кампании трябва да се правят на всички избори в училища и университети.

ЦИК съветва да сгъваме бюлетината два пъти

Препоръчително е бюлетината да бъде прегъната два пъти, за да не се види за кого е гласувано. Това заяви пред БНТ говорителят на ЦИК ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com