Бившият шеф на ИАРА: Не аз ще съм виновен за наказателна процедура от ЕК

46702
Бившият шеф на ИАРА: Не аз ще съм виновен за наказателна процедура от ЕК

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) се държи изключително некоректно с моето освобождаване от поста директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Това заяви уволненият директор на агенцията Майдън Сакаджиев, за когото излязоха куп твърдения от служители на ИАРА, че е освобождавал експерти от агенцията, защото не са членове на ДПС.

Министър Васил Грудев има правото да си избере с кого иска да работи, но аз искам да защитя доброто си име срещу лъжите, които се изрекоха по мой адрес, продължава Сакаджиев.

Изпълнителната агенция по рибарство с нов шеф

Служебният министър на земеделието и храните Васил Грудев, съгласувано с министър-председателя на Република България, е освободил от дл...

На първо място не е вярно, че заради моята работа е стартирана наказателна процедура срещу България. МЗХ казва, че има "системно неизпълнение на задължения от страна на Агенцията, в предвидените за това срокове, по Регламент (ЕО) № 1224/2009 на Съвета за създаване на система за контрол на Общността за гарантиране на спазването на правилата на общата политика в областта на рибарството. Поради забавянето срещу Република България е стартирана наказателна процедура от страна на Европейската комисия, която към момента се намира в досъдебна фаза. Получени са били и редица писма от страна на Европейската комисия за недоброто функциониране на ИАРА, като одитът на дейността на Агенцията, извършен от страна на МЗХ, е потвърдил тези констатации". Системното неизпълнение на задължения от страна на ИАРА не е станало по мое време, а е натрупвано от години, като началото е поставено през 2011 година, твърди Сакаджиев. И добавя, че заради неговата работа наказателната процедура срещу България може да бъде спряна и да се избегне налагане на санкции.

Не съм уволнявал никого поради политически причини. Обвиняващият ме в такива действия Евгени Щерев е член на ДПС от 2012 година според собствената му партийна книжка, а аз застанах начело на агенцията през есента на 2013 година, заяви бившият вече шеф на ИАРА.

Сакаджиев обяснява и, че откакто е станал директор на ИАРА, е уволнил 37 души. В последната година и половина на предишното ръководство са уволнени 130 души, прави сравнение той. Служителите в Дирекция ЕФР са 52 щатни бройки. Към 20. 08. 2014 г. е направено едно единствено прекратяване на служебно правоотношение - с г-жа Радослава Митрова. Това бе преценка и предложение на заместник - изпълнителния директор, отговарящ за този ресор. Той е преценил, че с това лице не може да се работи и аз в качеството си на изпълнителен директор приех неговите мотиви в интерес на работата, разказва Сакаджиев.

Собствена оценка за свършеното

Служители на ИАРА: ДПС провежда политическа чистка в Агенцията

ДПС извършва рекетира служителите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). За да работиш в момента в Агенцията, тр...

Майдън Сакаджиев се оценява положително за положените усилия начело на ИАРА. Благодарение на предприетите от мен и моя екип конкретни действия, стартирахме процедури, забавяни и неизпълнявани с години, казва той. И дава конкретни примери:

Възобновяване на дипломатичните отношения с Румъния по Програмата за събиране на данни, съгласно Регламент 199/2008 г. за съвместни научни изследвания. Такива не са осъществявани от 2010 г.  Сключването на договори за научни изследвания с три от водешиге научни институти в България - в Пловдив, Варна, София. Това бе много важна стъпка и част от предварителните условия за стартирането на Програмата за морско дело и рибарство, която пресече възможността отново да бъдат наложени санкции от страна на ЕК поради неизвършване на научни изследвания, както през периода 2011-2012 г, посочва Сакаджиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика