Близнашки: Има много сбъркани идеи за съдебната реформа

6679
Близнашки: Има много сбъркани идеи за съдебната реформа
Снимка: БГНЕС

Бившият служебен премиер и конституционалист проф. Георги Близнашки заяви по БНТ, че е убеден в добрите намерения на правителството за съдебната реформа, но подчерта, че "трябва да се пипа много фино, защото това са прецизни решения". Според него е смущаващо, че на пресконференцията на премиера Бойко Борисов са лансирани "сбъркани" и "несъстоятелни" идеи.

В теоретичен план, ако те са погрешни, в практически те могат да се окажат изключително вредни, предупреди той.

Ченалова облагодетелствала и консултираната от Петко Сертов ОЕТ?

Данни за получен от скандалната съдийка Румяна Ченалова подкуп, които засега не се проучват от прокуратурата, касаят дело срещу Национа...

Ако имаме желание съдебната реформа да навлезе в дълбочина, трябва да се отиде и към промени в Конституцията. Беше пропиляно ценно време и досега не беше ангажиран Конституционния съд, за да преразгледа прословутото решение от 2003-та за формата на управление. То е принципно погрешно, затваря пътя към една мащабна ревизия, защото каквото и да се пипне препраща към Велико Народно събрание, обясни Близнашки, цитиран от БЛИЦ.

Конституционалистът отбеляза, че разделянето на ВСС на две, така че съдии и прокурори да действат самостоятелно при взимането на решения по кадрови въпроси, трябва да бъде подкрепено. "Другите три ключови идеи, лансирани на пресконференцията, бяха принципно погрешни", убедено заяви Близнашки и напомни за "златното правило", което гласи, че по въпроси от общ характер се гласува явно, а при решаване на персонални въпроси гласуването е тайно. Така е в цивилизования свят – гласуването трябва да остане тайно, обобщи юристът и добави, че големият въпрос е за критериите към кандидатите на членове на ВСС.

За него това трябва да са утвърдени магистрати, критериите трябва да бъдат много високи. Изключително опасна е и идеята за намаляване на мандата на ВСС от 5 години на три или четири, каза още той. "Това не бива да се допуска, защото ще постави състава на Висшия съвет в зависимост от мнозинството в Народното събрание… Мандатът трябва да е по-дълъг, за да се гарантира на тези хора, че няма върху тях да се упражнява въздействие, защото ако го направиш 3 години, мнозинството ще смени "непослушните" на третата година", обясни конституционалистът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика