Близнашки: Необходимо е да въведем задължително гласуване

15225
Близнашки: Необходимо е да въведем задължително гласуване
Снимка: БГНЕС

Оценката за настоящия кабинет не може да бъде друга, освен положителна. Самият факт, че имаме правителство, е успех. Това мнение изрази бившият служебен премиер Георги Близнашки. По думите му управляващите са набелязали верните ориентири. Професорът по конституционно право призна, че се надява кабинетът да издържи поне до местните избори.

"На нас ни трябва въвеждане на задължителното гласуване. Навлиза едно ново поколение, което е отчуждено от това, което се случва", коментира Близнашки в ефира на bTV. Той допълни, че за да бъде въведена промяната, ще е необходима една малка промяна в конституцията.

Има възможност задължителното гласуване да бъде въведено до местните избори

Има хипотетична възможност задължителното гласуване да бъде въведено преди местните избори, които ще се проведат през следващата година...

Задължителното гласуване трябвало да се въведе за срок от няколко години. За да няма проблеми с въвеждането, трябвало да се проведе референдум.

Гърците имат сложна избирателна система, която е неприложима в България. Искам да бъде въведена смесена система, коментира преподавателят по конституционно право. Той добави, че последните избори са извадили на бял свят всички несъвършенства на пропорционалната избирателна система.

Относно станалата известна с „гнилите си ябълки“ съдебна система, бившият служебен премиер заяви, че не одобрява появата на френския посланик в медиите. „Последва още едно вмешателство на други посланици. Аз съм за реформата, но сега могат да бъдат въведени неща, които да я взривят по-късно”, каза Близнашки.

Той коментира, че трябва да се спрат междуособиците в съдебната система. Освен това системата не трябвало да се капсулира - иначе съществувало риск да се стигне до ситуации като Красьо Черния.

Задължително гласуване? Трудна работа...

Има възможност задължителното гласуване да бъде въведено още на местните избори, които трябва да се проведат през следващата година. ...

На въпрос дали ще се върне в политиката, Близнашки бе категоричен: „Определено не”. Близнашки сподели, че се чувства добре като преподавател и се е върнал там, където му е мястото.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика