Близнашки: Промените в Конституцията целят овладяване на ВСС

7699
Близнашки: Промените в Конституцията целят овладяване на ВСС
Снимка: БГНЕС

Промените в конституцията целят да се овладее ВСС. С явното гласуване, което се предлага при избора на длъжности, ще се толерират хората на силните на деня. Това обяви конституционалистът Георги Близнашки пред bTV.

„У нас задкулисието действа не в интерес на хората, а гони собствените си интереси. Това виждаме и относно реформата в правосъдната система. Целта не е да се направи реформа, а да се яхне съдебната власт. Ако се въведе явното гласуване, ще се толерират хората на силните на деня партии. Просто елиминираш независимостта на съдебната власт”, обясни Близнашки.

Близнашки: Със скъсяването на мандата ВСС ще бъде зависим от силните на деня

За съжаление, като изключим голямата идея за разделяне на ВСС на два формата когато се разискват кадрови въпроси – другите пр...

Той даде пример със скандала от преди годни с Красьо Черния. „Тогава имаше идеи, че се продават длъжности и до къде се стигна? Наказаха един куп съдии, а накрая, това стана съвсем скоро, Красьо беше оправдан. И какво излезе от целия скандал. Нищо!”, добави още юристът.

Той обясни, че явно гласуване се използва, когато се взимат решения от обществен характер. „Това е възприето във всички цивилизовани страни. Когато се гласуват кандидати и персонални назначения, тайният вот се прилага във всички цивилизовани страни. Точно това ни каза и румънката Моника Маковей – да не се пипа Конституцията, а да се действа. Нищо ново не се случва под слънцето. Сега целта е да се контролира ВСС”, завърши професор Близнашки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика