Близнашки: Трябва да променим правилата за избор на депутати

13868
Близнашки: Трябва да променим правилата за избор на депутати
Снимка: БГНЕС

"Трябва да променим правилата за избор на депутати, иначе рискуваме да останем в същото трагично положение", каза бившият служебен премиер Георги Близнашки в студиото на БТВ.

Той посочи, че ако изборният референдум бъде успешен, задължително ще се върви и към промяна на Конституцията, за да бъдат узаконени исканията на суверена.

Близнашки: Анкетна комисия да разследва подслушвани ли са протестиращи

Като пряк участник в събитията и протестите срещу кабинета „Орешарски“ мога да кажа, че действително ни следяха и подслушва...

Не вярвам да се намери български политик, който да оспори народния глас при успешен референдум и да не гласува за тези промени”, посочи Близнашки. Според него, задължителното гласуване е нещо добро, защото ще ограничи влиянието на други фактори, сред които и финансовото участие в изборите на отделни партии.

Бившият служебен премиер посочи, че за мажоритарното гласуване ще трябва да се приеме смесена система, защото чисто мажоритарното избирателно право ще остави извън управлението политически сили.

„Щастлив съм, че България има това правителство, давам му положителна оценка досега”, каза още Близнашки. Той посъветва да се изчистят механизмите при вземане на решение между коалиционните партньори.

Професорът не изключи провеждането на предсрочни парламентарни избори, при условие, че различията между коалиционните партньори не се изгладят, но препоръча стъпки това да не се случи и да се излезе с общи кандидатури на предстоящите местни избори.

Близнашки: Необходимо е да въведем задължително гласуване

Оценката за настоящия кабинет не може да бъде друга, освен положителна. Самият факт, че имаме правителство, е успех. Това мнение изрази...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика