Близнашки: Всеки, който дойде на власт, се опитва да яхне съдебната власт

4436
Близнашки: Всеки, който дойде на власт, се опитва да яхне съдебната власт
Снимка: БГНЕС

Може да се направят много неща, които да направят  системата ефективна, но съдията трябва да чувства силата на държавата. Когато те са под натиск, с лека ръка се говори за прекратяване на мандати, трудно може да се очаква един краен резултат. Това каза в студиото на bTV последният засега служебен премиер на България проф. Георги Близнашки.

Всеки който дойде на власт се опитва да яхне съдебната власт, защото тази идея за разделението на властите предполага една доста по-различна политическа култура, добави още той.

Иванов е уверен в конституционното мнозинство за реформата

Мисля, че внезапната любов към съдебната реформа е такава само на повърхността. Някои се надяват на амнистия чрез нея, някои искат прос...

Според него случаят с Ченалова е един  краен случай, драматична е ситуацията около нея, но нека не забравяме, че тя минаваше за един от най-добрите съдии с доста тежки дела. Нека видим каква ще е развръзката. Лесно е да направиш някого изкупителна жертва, коментира още Близнашки.

От своя страна бившият председател на СГС Владимира Янева коментира случая "Ченалова" с думите: "Виждали сме такива шеметни приключвания, които завършват с фиаско".

Близнашки смята, че голямата идея за разделяне на ВСС на два панела е добра идея и тя залегна в стратегията за реформа в съдебната власт, но категорично не споделя предложението за явно гласуване по кадрови въпроси и намаляването на мандата на ВСС, защото тайното гласуване е едно голямо завоевание на цивилизацията, за да може участниците свободно да изразяват своята воля.

Нека да следваме опита на развитите цивилизации, призова още той.

Адвокати се събраха, за да подкрепят промените в закона за адвокатурата

Днес пред Съдебната палата в София се състоя своеобразен „хепънинг” на адвокати, които подкрепиха промените в Закона за изм...

Близнашки смята, че това е опит да се излезе от една ситуация, която беше създадена през последните десетилетия.

Разсъжденията на право министър са погрешни, заяви още Георги Близнашки и добави, че както прокурора така и съдията трябва да се подчиняват единствено и само на Закона, затова не може да се допуска и въвежда парламентарен контрол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика