Близнашки иска Цветан Василев да се върне в България, за да поеме отговорността си

22176
Близнашки иска Цветан Василев да се върне в България, за да поеме отговорността си
Снимка: БГНЕС

Цветан Василев трябва да се върне в България и да поеме своята отговорност, заяви служебният премиер Георги Близнашки.

"Василев трябва да се върне, да съдейства на правосъдието за бързо изясняване на ситуацията в и около КТБ. Той е длъжен да го направи. Залогът е огромен", каза Близнашки, апелирайки бързо да се върне в страната.

ВАС отложи делото за изборния референдум

Служебният премиер проф. Георги Близнашки трябва да представи до седмица пред Върховния административен съд /ВАС/ писмени бележки за до...

Близнашки съобщи, че в петък ще приключи отпечатването на бюлетините и ще бъдат експедирани онези от тях, които са предназначени за гласуване зад граница . "Вчера бях в печатницата на БНБ, приключват с отпечатването. Нещата вървят нормално и в ритъм и няма никакво място за безпокойство. Взети са изключителни мерки за сигурност и в печатницата, и при транспортирането на бюлетините и да се надяваме, че този път изненади и провокации няма да има", обобщи служебният премиер.

Близнашки се осъмни в прогнозите на някои социолози, че на изборите ще гласуват половината или по-малко от половината от хората в избирателните списъци. "Тези избори са изключително важни и аз очаквам висока гражданска активност. Достатъчно е да се види какво се случва зад граница. Зад граница се създават 427 изборни секции, нещо, което не е било досега", заяви той. "Аз мисля, че много хора си дават сметка, че тези избори ще бъдат акт на потвърждаване на привързаността на българските граждани към демократичните ценности, а на тази основа те ще направят и своя политически избор", подчерта Близнашки.

"Аз мисля, че тези избори са от огромно значение за справянето с множество тежки проблеми, пред които е изправена страната. Вярно е, че атмосферата беше отровена в значителна степен, и до ден днешен има медии, които продължават да поставят под съмнение и протеста, и всичко, което се разгърнаха през последната година. Мисля, че събитията от последната година в страната показаха, че гражданският дух е жив, че ние сме в състояние да се справим срещу една олигархична власт по своята природа и да настояваме ние като граждани да определяме своята свобода", добави той. "Основната задача на нашето правителство е да се върнем към базисните ценности на демокрацията в България", каза още Близнашки.

Близнашки коментира и борбата на МВР с опитите за купуване на гласове. "Беше казано на ръководния състав на МВР, че може до вчера да сме били от двете страни на барикадата по време на протестите, но моята оценка за тяхната работа ще се основава въз основава на резултатите от борбата с това позорно явление, което се възроди през последните 10-15 години", заяви той по темата за купуването на гласове.

ВАС даде седмица за доводи по жалбата на Близнашки за изборния референдум

Върховният административен съд даде 7-дневен срок за представяне в писмен вид доводите, относно допустимостта на жалбата на проф. Георг...

"Смятам, че от МВР си дават сметка, че трябва да се положат огромни усилия, за да бъде пресечено това явление, те имат пълната ми подкрепа да минимизират това явление без оглед на лицата, които се забъркват в такива истории и партията, към която принадлежат", каза още Близнашки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика