Близо 50 имигранти ще могат да учат български език безплатно

13282
Близо 50 имигранти ще могат да учат български език безплатно
Снимка: Thinkstock

48 чужди граждани – имигранти ще могат безплатно да преминат езиково обучение по български език (100 учебни часа), както и специализирани обучения (40 учебни часа) по теми като културни традиции и историческо развитие на България, гражданско образование, икономика, предприемачество, трудова заетост и др.

Тази възможност се осигурява по проект "Чрез обучения и приемственост - за по-добра интеграция на граждани от трети страни в българското общество", финансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд за интеграция на граждани на трети държави, съобщиха изпълнителите на проекта - Сдружение "Алианс за регионални и граждански инициативи" (АРГИ).

А с бежанците накъде?

"Връщат ни 7500 бежанци. Компетентните органи обмислят редица мерки, сред които ускореното търсене на бивши казарми за настаняване на н...

Основната цел на проекта е да повиши социално-икономическата активност и да създаде условия за интеграция на имигранти, пребиваващи на територията на Столична община.

Специфичните цели са насочени към повишаване информираността на имигранти, по отношение процедури за интеграция и подобряване на тяхната професионална пригодност за заетост, както и за улесняване процеса на първоначална адаптация на тези лица към езиковата, културната и социалната среда в България, посочват от АРГИ.

В периода от март до юни тази година ще бъдат сформирани четири учебни групи. Графикът за провеждане на обученията ще бъде гъвкав, така че дори заети лица да могат да посещават курсовете.

Допълнителна подкрепа за имигрантите ще е възможността да се консултират с експерт - юрист по отношение на правни и административни въпроси. Всички услуги ще са напълно безплатни за потребителите. Успешно завършилите ще получат Сертификат за придобити компетенции.

В недалечно бъдеще: Половината население на Лондон ще е от имигранти

Половината или дори малко повече от населението на британската столица Лондон ще се състои от имигранти. Това ще се случи до 2031 г., т...

Срокът за подаване на заявления за участие в обученията е от 2 февруари до 13 февруари 2015 г. Заявленията могат да бъдат подавани в офиса на СНЦ "АРГИ".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com