"Бог" Слави Бинев няма намерение да се отказва

24305
"Бог" Слави Бинев няма намерение да се отказва
Снимка: БГНЕС

Избраният за председател на парламентарната комисия по култура и медии Слави Бинев няма да подаде сам оставка.

Депутатът начерта три сценария, при които може да напусне поста. Първият - ако се оттеглят зам.-министърът на отбраната Орхан Исмаилов (наречен от Бинев Охран Мурад) и областният управител на София-град Веселин Пенев. Двамата са назначения на Народна партия "Свобода и достойнство - част от Реформаторския блок. Точно от Реформаторите Патриотичният фронт иска въпросните две назначения да бъдат отстранени, за да не оттеглят подкрепата си от правителството. Вторият - ако това бъде поискано от лидера на НФБС Валери Симеонов. Третият - ако подкрепата за програмата на Патриотичния фронт бъде оттеглена. Тогава положението щяло да стане "чао, до скив".

Недоволството срещу Слави Бинев расте

Топката по отношение на назначението на Слави Бинев за председател на Комисията по култура и медии в парламента е при „Патриотичн...

В продължила 1,20 ч. пресконференция Бинев се самоопредели като единственият достоен кандидат за председател на Комисията по култура и медии, припомни биографията си, която му давала право да е на този пост, и заяви, че постът му е бил предложен от съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов. "Не съм се молил да поемам тази комисия, не съм се натискал. Това беше политическо решение, което дори в началото отказах. Аз исках да поема Комисията за контрол на еврофондовете", коментира депутатът. Той припомни опита си в различни европейски институции, който е 7-годишен.

Политикът изтъкна, че много хора говорели по негов адрес. "Но аз не ги познавам", възкликна той. Според него културното отношение изключвало да говориш за някого, без да го познаваш.

"Не знам защо човек с такава биография, който не е превивал врат, би трябвало да се превърне в легенда, а тук го наричат мутра?! Няма от какво да се срамувам", категоричен беше бившият евродепутат. Той обясни, че е баща на 5 деца и има внучка на 10 години.

Освен това, когато криминалитетът нападнал депутата от Патриотичния фронт, "той бил единственият, който се защитил и оцелял". Клишетата, които му сложили, дошли именно от онези злобари, които нямали сили да се справят с проблемите. Самохвалствата не спряха дотук. Според Бинев той бил единственият, който е успял на имотния пазар, без да има каквато и да е договореност с държавата.

Депутатът проговари за първи път пред медии след почти едноседмично мълчание по темата, която взриви артистичния елит у нас. Културни дейци заподозряха в назначението на Бинев стъпка на управляващите към унищожение на интелигенцията. И заплашиха с протести, ако до той сам не се откаже от председателското място.

Организират протест срещу Слави Бинев като шеф на културната комисия

Протест "срещу избирането на архонта Слави Бинев за шеф на парламентарната комисия по култура и медии" се организира в социалната мрежа...

Най-подготвеният човек съм, ако не в държавата, то поне в Народното събрание да отговарям за председателството на тази комисия. Това каза в тази връзка Бинев. Той припомни, че в продължение на седемгодишния си престой в европарламента е организирал множество срещи, свързни със свободата на словото и медиите в България.

По отношение на културата депутатът от ПФ се сравни с италианското семейство Медичи с думите: "Аз трябва да давам възможност на други да правят нещо добро. Ако Микеланджело беше меценат на Леонардо да Винчи, сигурно те щяха да бъдат боядижии в Неапол".

Бинев в крайна сметка призна, че нито може да пее, нито да рисува, нито да стихоплетства. Той нямал такива таланти. Което обаче не означавало, че не може да отговаря административно за комисия.

В изблик на "скромност" Бинев обясни, че за него е конфликт на интереси човек от съответната гилдия да оглави ресорната комисия в парламента. Затова и той не се цанил за Комисията по спорта, въпреки че цялото му семейство имало големи традиции в тази сфера.

ГЕРБ се обясняват за Бинев, и те правили компромиси

Патриотичният фронт поискаха техни хора да председателстват три парламентарни комисии, за да съответства работата им на ангажимента да ...

По отношение на миналото си в чалга бизнеса, депутатът заяви, че след като тази музика се продава, няма проблем. Той бил направил и много други заведения като "Библиотеката", в които се събирали всички музиканти, "Империал" също бил негов, той дал началото и на места като "При кмета". Поуката? Бинев бил прочел повече книги от "Винету", но искал да си запази "силите" и за втори рунд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика