Болестта син език "изяла главата" на зам.-шефа на БАБХ

26872
Болестта син език "изяла главата" на зам.-шефа на БАБХ
Снимка: БГНЕС

Вчера стана ясно, че заместник-шефът на Българската агенция по храните Радослав Карабаджаков е бил освободен от длъжност. Мотивът бил "недобро изпълнение на служебните му задължения".

БАБХ носи вина за мащаба на болестта "син език", освободих зам.-изпълнителния директор на агенцията д-р Радослав Карабаджаков. Това потвърди днес министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Синапов: Изпуснахме срока за ваксината за син език

Изпуснали сме срока за заявяване на ваксина срещу „син език”. Това председателят на Националната асоциация на животновъдит...

МЗХ е в готовност от понеделник да за почне с първите плащания за обезщетения за умрелите животни от "син език". Държавата в лицето на БАБХ носи огромна вина за мащаба на болестта "син език”, коментира още министърът, цитирана от агенция "Фокус". Тя добави: "Надявам се съответните органи да си свършат работата относно виновните лица. Хора, които не си вършат работата, нямат място в нашия екип".

Зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев допълни: „Подал съм необходимите сигнали, те се базират на хронология на настъпване на събитията. Нееднократно сме обявявали кога и по какъв начин е възникнал „синият език” у нас. Ако БАБХ има вина, тя е че страната е предупредена многократно, че заразата тръгва към нашата граница – в самото начало БАБХ не е предприела мерки за ограничаване и взимане на проби, за да затворим разпространението на болестта в началото”.

Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас е действала адекватно съгласно указанията, които са били спуснати от централния компетентен орган за ограничаване на болестта „син език”. Това каза пред Радио „Фокус”- Бургас д-р Петър Пачев, директор на регионалното звено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика