Борислав Сарафов: За нас е "страшна тайна" какво върши БОРКОР

20542
Борислав Сарафов: За нас е "страшна тайна" какво върши БОРКОР
Снимка: БГНЕС

За мен и колегите ми е “страшна тайна какво върши БОРКОР”. Това отбеляза заместник-главният прокурор Борислав Сарафов по повод искането в евродоклада за създаването на орган, който да координира институциите в борбата с корупцията.

Там се извършва някаква аналитична дейност, но докладите им нямат стойност. Необходима е реална, действена борба срещу корупцията, срещу организирана престъпност, а не само декларации и анализи, добави Сарафов в ефира на БНТ.

БОРКОР си отива, щяло да има друга организация за борба с корупцията

Националният център за противодействие на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР, ще бъде закрит. Това потвърди ...

На въпрос дали би подкрепил създаването на орган, който да координира борбата с корупцията, той отговори, че е все още няма яснота. 

Държавата винаги е по-силна от организираната престъпност. Много дела се започнати срещу знакови фигури от престъпния свят, сега не парадират в публичното пространство, много от тях са осъдени на първа или втора инстанция, други се укриха като братя Галеви и Брендо, коментира Сарафов. Той призна, че “невъзможността да се изпълнят присъдите е проблем за Прокуратурата и цялата страна”.

Изказно мнение беше, че електронната гривна за хора с присъда изглежда добро решение и трябва да се въведе. Това е ангажимент на Министерството на правосъдието, той трябва да се обърне към тях, допълни зам.-главния прокурор.

По темата за екстрадирането на Цветан Василев Борислав Сарафов прогнозира, че сръбските власти едва ли ще го върнат в България. Той се позова на изминалите 6 месеца в очакване и забавяне на екстрадицията.

БОРКОР иска висшите чиновници да декларират интересите на любовниците си

Политици и висши чиновници да декларират своите интересите не само на своите приятели , но и на любовниците си, за да могат да бъдат пр...

"Аз съм от хората, които четат внимателно докладите на ЕК, опитват се да извадят поуки от тях и да поправят допуснатите грешки", заяви още Сарафов по повод днешния доклад на Еврокомисията.

Според магистрата документът е откровено положителен за Прокуратурата и това не е изненада за него, защото знае колко усилия се полагат, "какви успехи са постигнати, а те са и видими, и съм участник във всички срещи с представители на ЕК".

Прокуратурата е похвалена не само заради идеята за децентрализация, а и заради видимия напредък по дела за корупция, особено сред представителите на местната власт, макар като цяло да се забелязва липсата на присъди по тях, продължи Сарафов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика