Борисов: България пази Шенген в нечовешки условия - дъжд и кал

4365
Борисов: България пази Шенген в нечовешки условия - дъжд и кал
Снимка: БГНЕС

България доказа, че е много по-добра Шенгенска граница от половината държави в Европа. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти след среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който е на посещение в България, предаде Агенция "Фокус".

„Половината държави в Европа се провалиха като Шенгенски граници, това го заявих и на външния министър на Холандия. Когато пожелаят - да ни включат. Дори не настоявам да влиза в дневния ред, защото очаквам те самите да разберат колко са несправедливи към българите. Обясних и на Доналд Туск какви разходи харчи България, колко пари като командировъчни, транспортни разходи, амортизация на техниката и на армията, и на полицията, и на жандармерията. В този дъжд, в тази кал цяла зима хората при нечовешки условия работят в планините, за да осигуряват сигурността на Шенген. Мога спокойно да благодаря от мое име и от името на Доналд Туск на всички наши полицаи, граничари и военни, които в момента са в полята и горите и осъществяват охраната на Шенгенското пространство и на външната граница на ЕС”, гласеше коментарът на Борисов.

Моедас за "София Тех Парк": Това, което виждам тук, е фантастично

Европейският комисар за науката, изследванията и иновациите Карлос Моедас оцени високо изграждането на "София Тех Парк", за което Бълга...

Припомняме, че в началото на годината предишният вътрешен министър Веселин Вучков поиска помощ от страна на армията за охрана на границата заради недостиг на хора. В крайна сметка, в средата на септември тази година това стана факт.

Борисов не пропусна да се похвали колко сме затегнали контрола по границите и с думите, че приходите в бюджета заради спряна контрабанда са 2,3 млрд. лева през тази година: "Да похвалим и нашето МВР, което заедно с полското само преди няколко седмици задържаха една фабрика, втора, за производството на фалшиви цигари, които след като мерките в България заработиха много добре, започнаха да изнасят производството в други държави в Европа за фалшиви или контрабандни цигари. Така навремето, ако си спомняте, беше с компактдисковете. От номер едно в производството на фалшиви компактдискове, след като държавата си стъпи на мястото, бяхме извадени от черния списък и фабриките заминаха по други държави. Така че и сега продължаваме да работим с нашите колеги и съседи, това, което прогонваме от България, да бъде съответно и проследявано и арестувано в други държави на Европа".

Бежанската криза

Много ясно и твърдо и на последния Европейски съвет и сега в разговорите с Доналд Туск, заявих, че България подкрепя и държи да се направи свободна зона за сигурност на територията на Сирия, защото е хубаво тези хора да бъдат държани близо до родните си места, продължи премиерът. Всичко останало е много рисково голям проблем за държавите от ЕС, в това число и България, добави той.

Борисов: Ако кандидат на ГЕРБ купува гласове, ще снема доверието си от него

Въобще не се меся в изборите. Ако обаче се разбере, че кандидат за кмет от ГЕРБ е купувал гласове, ще снема доверието си от него. Това...

Попитан дали се планира изграждане на нови бежански центрове Борисов отговори, че не се планира, защото в момента благодарение на всичките мерки по границата ни, не само сухопътната, но и Черно море включително, се охраняват добре и не е необходимо на този етап такава мярка. "На Европейския съвет аз запознах колегите с тази тема, че в същия ден, когато кацнахме там, дойде писмо от турския премиер, че 40 000 души са дошли на Одрин. И аз им казах, че има огромен натиск. 300 000 официално, писано в писмото на турския премиер, чакат в Истанбул, а Истанбул е на няколко часа път от нашата граница. И България би могла да възникне, ако са 1000, 2000, 5000 души – граничарите ще ги опазят, а ако дойдат 300 000 души – как ще ги спрем – с пушки", запита риторично Борисов, без да уточнява, че писмото на Давутоглу е изпратено до всички страни-членки в ЕС. На колегите им казах – ние сме потенциално застрашени и искам да чуя вашето мнението. Ако се случи това, не да правим извънреден съвет, а искам да знам разполагам ли с вашата солидарност, така, както Гърция, Италия, Австрия, Германия, Унгария. И отговорът беше: да, разбира се, имаш ли нужда, идвай, ще ти помогнем, заяви още Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика